Chávez sporoča, da je doma

Venezuelski predsednik je prek tviterja sporočil, da se je po zdravljenju na Kubi vrnil v domovino.

Objavljeno
18. februar 2013 09.48
Posodobljeno
18. februar 2013 09.50
APTOPIX Cuba Venezuela Chavez
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Caracas - Venezuelski predsednik Hugo Chávez se je menda vrnil v Venezuelo po tem, ko se je zdravil na Kubi. V treh sporočilih, ki jih je po pisanju BBC objavil na twitterju, se je 58-letni venezuelski predsednik zahvalil zdajšnjemu in nekdanjemu kubanskemu predsedniku. Prav tako se je zahvalil tudi Venezuelcem »za podporo« in ob tem še zapisal, da bo zdravljenje nadaljeval doma.

Cháveza so na operacijo v Havano prepeljali 11. decembra, kar je bila njegova že četrta operacija po tem, ko so mu sredi leta 2011 odkrili raka. V javnosti so odtlej ni pojavil, prejšnji teden je venezuelska državna televizija objavila prve posnetke venezuelskega predsednika, obdanega s hčerama in s časopisom v roki.

Še pred časom je govorice o tem, da je znova izvoljeni predsednik v komi in da naj bi družina razpravljala o njegovem odklopu z naprav, zanikal Chávezov brat Adan.

Chávez zaradi bolezni ni prisegel za nov mandat, potem ko je bil za predsednika vnovič izvoljen 7. oktobra. Ker ni prisegel do 10. januarja, venezuelska opozicija vztraja, da bi morali v skladu z ustavo izvesti nove volitve. Venezuelsko vrhovno sodišče pa je odločilo, da se lahko prisega predsednika preloži za nedoločen čas, državo pa bo dotlej upravljala dosedanja administracija.