Chirac naj bi v nedeljo glasoval za Hollandea

Odnosi med Chiracom in predsednikom Sarkozyjem, s katerim prihajata iz iste stranke, so bili v preteklosti precej burni.

Objavljeno
17. april 2012 13.12
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Pariz − Nekdanji francoski predsednik Jacques Chirac namerava v nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev v Franciji podpreti kandidata socialistov Francoisa Hollandea, piše časnik Le Parisien, ki se sklicuje na tesnega sodelavca nekdanjega predsednika, zgodovinarja Jean-Luca Barreja.

Barre, ki je Chiracu pomagal pri pisanju njegovih spominov, je za časnik povedal, da se nekdanji predsednik lani ni šalil, ko je dejal, da bo glasoval za Hollandea. »Pogosto ga obiščem in mislim, da zelo dobro vem, kako razmišlja,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije dejal Barre.

Devetinsedemdesetletni Chirac je bil francoski predsednik med letoma 1995 in 2007. Po upokojitvi ni dajal političnih izjav − lanski namig, da bo podprl Hollandea, je bil njegov edini komentar doslej. Tedaj se je sicer kmalu popravil, češ da gre njegovo izjavo pripisati humorju iz Correza. Chirac namreč živi v departmaju Correze v osrednji Franciji, kjer je svojo politično kariero začel tudi socialistični kandidat Hollande.

Odnosi med Chiracom in sedanjim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, s katerim prihajata iz iste stranke, so bili v preteklosti precej burni. Chirac je Sarkozyju predvsem zameril, da je leta 1995 v strankarskem boju za predsedniško kandidaturo podprl njegovega tekmeca Eduarda Balladurja.

Za razliko od moža Chiracova soproga Bernardette odločno podpira Nicolasa Sarkozyja in se je celo udeležila enega od njegovih predvolilnih zborovanj. Po drugi strani pa naj bi Chiracova hči podpirala kandidata socialistov, zaključuje STA.