Christian Wulff: Nemčija ne bo zapustila Afganistana

Nemški predsednik je nepričakovano obiskal Afganistan, kjer ga je sprejel afganistanski predsednik Hamid Karzai.

Objavljeno
16. oktober 2011 13.17
Posodobljeno
16. oktober 2011 13.17
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Kabul -  Wulff, čigar državniška vloga je zgolj protokolarna, je pri tem poudaril, da je Nemčija »stara prijateljica« Afganistana.

Nemški predsednik je v Kabulu dejal, da bo Nemčija ohranila prijateljske in partnerske odnose z Afganistanom tudi po zaključku mednarodne operacije v tej državi, predvidenem za leto 2014, piše Slovenska tiskovna agencija. »Nemčija ne bo zapustila Afganistana,« je zatrdil.

Namen Wulffovega obiska je bila sicer tudi ocena možnosti prenosa pristojnosti z Natovih vojaških sil na afganistanske sile, služil pa naj bi tudi pripravam na konferenco o Afganistanu, ki bo v začetku decembra v Bonnu.

V Afganistanu je nameščenih okoli 5000 nemških vojakov, ki naj bi deželo zapustili konec leta. Glede sodelovanja Nemčije v mednarodni operaciji v Afganistanu je v nemški javnosti veliko polemik.

Wulff se je po pogovoru s Karzaijem srečal tudi s predstavniki afganistanske civilne družbe, ki se zavzemajo za spoštovanje človekovih pravic, zlasti pravic žensk, še piše STA.

Wulffov obisk je prvi obisk kakega nemškega predsednika v Afganistanu v zadnjih 44 letih. Dogodek ni bil napovedan vnaprej zaradi varnostnih razlogov. Decembra bo to državo obiskala tudi nemška kanclerka Angela Merkel.