Cia preiskuje grehe svojega nekdanjega šefa

Cia bo pod drobnogled vzela sporno vedenje Davida Petraeusa, ki je s čela agencije stopil zaradi zunajzakonskega razmerja.

Objavljeno
16. november 2012 13.32
US-POLITICS-OBAMA-SECURITY-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Osrednja obveščevalna agencija (Cia) je sporočila, da bo sprožila preiskavo o vedenju nekdanjega direktorja Cie Davida Petraeusa, ki je pred dnevi odstopil zaradi zunajzakonskega razmerja z avtorico njegove biografije Paulo Broadwell. »Na Cii nenehno ocenjujemo svoje delo. Če se v tem primeru skriva kakšna lekcija, jo bomo uporabili, da se izboljšamo,« so zapisali v izjavi za javnost. Hkrati so še opozorili, da bodo preiskavo o vedenju Petraeusa izvedli zgolj iz raziskovalnih razlogov in ne pričakujejo nikakršnega zaključka. V prvem intervjuju za javnost je sicer general Petraeus sinoči zanikal, da je svoji zunajzakonski partnerici predal kakršnekoli zaupne informacije.

Petraeus, ki je nekdaj poveljeval Natovim silam v Afganistanu, se bo sicer danes udeležil zaslišanja v kongresu, ki bo potekalo za zaprtimi vrati. V ospredju tokrat ne bo njegov skok čez plot, ampak napad na ameriške diplomate v Bengaziju. Zaslišanje so zahtevali republikanski senatorji, ki administraciji Baracka Obame očitajo, da je o napadu v Libiji zavajala javnosti.

Po poročanju Al Džazire se bo odbor za obveščevalne dejavnosti v senatu osredotočil predvsem na dogodke pred in po septembrskem napadu, bo pa vsekakor od Petraeusa zahteval odgovor, ali je kot direktor Cie odstopil zato, da bi se izognil pričanju. Kljub njegovemu odstopu so republikanski kongresniki zahtevali, da stopi pred odbor.

Vprašanja o (ne)ustreznem varovanju ameriškega osebja v tujini, odzivu ZDA na napad in nasprotujočih se trditvah po napadu, so zadnje tedne še poglobile spor med republikanci in demokrati. Odbora obeh domov ameriškega kongresa sta doslej zaslišala predstavnike obveščevalnih služb, FBI in State Departmenta.