Cia uradno potrdila obstoj skrivnostnega Območja 51

Cia je v na novo razkritih dokumentih o programu vohunskih letal U2 potrdila obstoj območja, povezanega s teorijami zarot.

Objavljeno
17. avgust 2013 11.50
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Washington - Ameriška obveščevalna služba Cia je prvič uradno potrdila obstoj Območja 51, ameriškega letalskega oporišča v Nevadi, ki so ga več desetletij povezovali z neznanimi letečimi predmeti, domnevnimi najdenimi Nezemljani in tajnimi projekti ameriške vojske.

Dokumente, s katerih so na prošnjo Nacionalnega arhiva za varnost na Univerzi Georgea Washingtona umaknili oznako 'strogo zaupno', so sicer delno razkrili že leta 1998, a so jih takrat še precej cenzurirali.

Po besedah raziskovalca z univerze Jeffreyja Richelsona dokumenti sicer ne razkrivajo veliko o tamkajšnji dejavnosti, je pa v njih tloris Območja 51, ki vse od leta 1955, ko je bil na ukaz ameriškega predsednika Eisenhowerja dodan k testni letalski bazi, ni bil na nobenem vladnem zemljevidu.

V dokumentih je po poročanju BBC opisano, kako je vlada območje pridobila za svoje poskuse, v njih pa so tudi pojasnjene povezave z zunajzemeljskimi pojavi in videnji, opisan je tudi razvoj vohunskega letala U2, ki so ga Američani razvili za vohunjenje nad Sovjetsko zvezo med hladno vojno, in njegovo testiranje.

Po podatkih Cie so poleti U2 in drugi poleti vojaških letal predstavljali polovico videnj neznanih letečih predmetov konec 50. in večine 60. let prejšnjega stoletja. Ker ameriška oblast ni hotela razkriti tajnega programa, je trdila, da so ta videnja posledica naravnih fenomenov.