Ciper blizu dogovora o pomoči

Uradne številke o višini pomoči, ki naj bi jo Nikozija dobila od evrskih držav in IMF, ni, govori pa se o 17,5 milijarde evrih.

Objavljeno
22. november 2012 17.30
BELGIUM-EU-BUDGET-SUMMIT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Nikozija − Ciprski predsednik Demetris Hristofias je sporočil, da je Ciper že »zelo blizu« podpisa dogovora za mednarodno finančno pomoč, piše Slovenska tiskovna agencija.

Hristofias je v današnjem sporočilu za javnost zapisal, da jih do dogovora s predstavniki posojilodajalcev, to je Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), loči le nekaj »zelo omejenih« razlik, ki pa bi jih lahko po njegovih besedah presegli zelo hitro.

Predsednik je to izjavo podal le dan po tem, ko so ciprski uradniki s predstavniki trojke sklenili tretji krog pogajanj, piše STA. Katera vprašanja ostajajo odprta, Hristofias danes ni pojasnil, neidentificirani viri pa so izpostavili upravljanje z iztržkom z naslova nahajališč zemeljskega plina ob ciprski obali in potek privatizacije dobičkonosnih državnih podjetij.

Ciper je za mednarodno pomoč zaprosil junija, ko njegovi največji banki Cyprus Popular Bank in Bank of Cyprus zaradi velike izpostavljenosti do močno zadolžene Grčije nista bili sposobni zagotoviti novih določil glede kapitalskih rezerv.

Uradne številke o višini pomoči, ki naj bi jo Nikozija dobila od evrskih držav in IMF, ni, govori pa se o 17,5 milijarde evrih, dodaja STA. Deset milijard evrov naj bi šlo za dokapitalizacije bank, šest milijard evrov za servisiranje dolga, 1,5 milijarde evrov pa za javne finance.

Trojka pričakuje, da bo država do leta 2015 primanjkljaj zlasti prek manjše javne porabe znižala za 1,2 milijarde evrov,. Ciper se po drugi strani zavzema za milejši cilj − do konca leta 2016 bi tako primanjkljaj oklestil za 975 milijonov evrov.

Fitch znižal bonitetno oceno Cipra

Bonitetna hiša Fitch je Cipru danes znižala oceno za dolgoročni dolg za dve stopnji na BB-, obete pa ohranil negativne. Kot razlog za ta korak je navedla slabe gospodarske obete in neizpolnjevanje proračunskih ciljev, piše STA.

»Znižanje kreditne ocene Cipra odraža precej slabšo makroekonomsko napoved za državo, nedoseganje proračunskih ciljev in nadaljevanje negotovosti z vidika stroškov dokapitalizacije bank,« so pojasnili v agenciji. Kot so navedli, se je položaj ciprskega gospodarstva poslabšal, zamude pri iskanju dogovora pa so sprožile negotovost glede reforme javnega sektorja in ukrepov za odpravo makroekonomskih neravnovesij.

»Občutno se je zmanjšala tudi kratkoročna finančna prožnost vlade, ki je trenutno odvisna od bank,« so dodali. Ciprsko gospodarstvo je sredi lanskega leta že drugič v manj kot dveh letih zdrsnilo v recesijo. V tretjem četrtletju letos se je na letni ravni skrčilo za 2,3 odstotka. Glede na oceno ciprskega finančnega ministrstva se bo bruto domači proizvod letos skrčil za 2,2 odstotka.

V Fitchu medtem ocenjujejo, da se bo Ciper iz recesije izvil šele leta 2014, dodaja STA. Kot so navedli, izostanek jasnega in verodostojnega programa za reševanje fiskalnih in makroekonomskih izzivov negativno vpliva na podjetja in zaupanje vlagateljev.