Ciper: po zavrnitvi dogovora o finančni pomoči krizni pogovori

Ciprsko finančno ministrstvo je sporočilo, da bodo banke na otoku ostale zaprte do torka.

Objavljeno
20. marec 2013 12.59
RUSSIA-CYPRUS-ECONOMY-EU-FINANCE-SARRIS
Mo. B., Mo. Z., Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Nikozija - Po včerajšnji jasni zavrnitvi pogojev, ki bi jih moral Ciper izpolniti v zameno za tujo finančno pomoč, je predsednik Nicos Anastasiades s političnimi strankami sklical krizni sestanek. Po poročanju državnega radia, ki ga povzema STA, je vlada pripravila osnutek zakona, s katerim bi preprečili odliv kapitala z otoka po vnovičnem odprtju bank. Predlog morata potrditi tako vlada kot parlament. Ciprsko finančno ministrstvo je medtem sporočilo, da bodo banke na otoku ostale zaprte do torka.

Ciprski parlament je namreč včeraj z 36 glasovi proti in nobenim za ovrgel načrt o obdavčitvi bančnih vlog, kateremu niso nasprotovali le Ciprčani, ampak tudi Rusi, ki imajo v davčni oazi shranjenih več milijard evrov.

Nikozija, ki bi mora v zameno za deset milijard finančne pomoči s spornim davkom zbrati 5,8 milijard evrov, zdaj išče aleternative. Med možnimi načini se omenja prestrukturiranje bank, izdaja državnih obveznic in dodatna ruska finančna injekcija.

Nikozija poklicala Pariz

Anastasiades se je o položaju na Cipru danes pogovarjal tudi s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom. Osrednja tema pogovorov, kot so sporočili iz urada predsednika republike, je bil načrt B, po katerem bi moral Ciper zbrati 5,8 milijarde evrov, ki jih v zameno za pomoč zahtevajo evropski posojilodajalci. Dodali so, da je Nikozija Pariz prosila za pomoč.

V Moskvi se še vedno mudi ciprski finančni minister Michael Sarris, ki je sporočil, da z ruskim kolegom Antonom Siluanovom še nista dosegla dogovora. »Odkrito sva se pogovorila in pojasnil sem mu, kako težke so razmere. S pogovori bova nadaljevala dokler ne najdemo rešitve, s katero bomo, upam, dobili nekaj podpore,« je povedal.

Banke v otoški državi so medtem še vedno zaprte zaradi strahu pred množičnim dvigovanjem denarja. Denar je mogoče dvigniti samo na nekaterih bankomati, a so ti zneski omejeni. Po poročanju BBC, bo strah množičnega navala na banke pregnal le kredibilen »plan B«, ki ga bo poleg ciprskih politikov podprla tudi t. i. trojka. Anastasiades se bo s predstavniki ECB, EU in IMF srečal v kratkem.

Merkel: Treba je poiskati rešitev

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes zatrdila, da je dolžnost držav članic evroobmočja poiskati rešitev za Ciper. Merklova je obžalovala, da je ciprski parlament včeraj zavrnil načrt o obdavčitvi bančnih vlog, ponovila pa, da bi bilo bolje ne obdavčiti vlog do 100.000 evrov, s čimer se strinja tudi Francija.

Bankrot?

Trenutno izjemno negotove razmere na Cipru so škodljive, predvsem za Ciprčane, zato jih je treba odpraviti čim prej, je po pisanju Slovenske tiskovne agencije poudaril predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy v razpravi z vodji političnih skupin v evropskem parlamentu. Edina alternativa programu pomoči je bankrot države, pa je poudaril evropski komisar Maroš Šefčovič.

Komisar je zavrnil krivdo komisije za nastalo zmedo, češ da je komisija ciprske oblasti k prošnji za pomoč pozvala že novembra 2011, vendar je to zavrnila in nadaljnje dolgo zavlačevanje je privedlo v sedanji položaj. Komisija po njegovih besedah še vedno verjame, da je rešitev mogoče najti. »Edina alternativa je bankrot države in finančne izgube Ciprčanov,« je še opozoril Šefčovič. Evropskim poslancem pa je v odzivu na poziv k posebni razpravi dejal, da se s tem strinja, a da je treba nanjo pozvati tudi šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema in predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija.