Ciprski parlament zavrnil sporni davek na bančne vloge

Proti je bilo 36 od 56 poslancev, 19 se jih je vzdržalo glasovanja o predlogu dogovora za prejetje evropske finančne pomoči.

Objavljeno
19. marec 2013 17.52
Posodobljeno
19. marec 2013 18.00
EU-CYPRUS/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Nikozija - Ciprski parlament je po pisanju Slovenske tiskovne agencije z veliko večino zavrnil predlog dogovora za prejetje evropske finančne pomoči, ki vključuje uvedbo spornega davka na bančne vloge. Proti je bilo 36 od 56 poslancev, 19 pa se jih je vzdržalo glasovanja.

Vladajoča stranka Disy je že pred začetkom obravnave predloga v parlamentu napovedala, da se bo pri glasovanju vzdržala. Poslanci drugih strank pa so glasovali proti.

Poslanci so bili v razpravi ogorčeni zaradi ostrih pogojev za pridobitev evropske finančne pomoči pred bankrotom. Predsednik parlamenta Janakis Omiru iz socialistične stranke Edek jih je tudi odkrito pozval, naj se »uprejo izsiljevanju evroskupine«.

V zameno za deset milijard evrov evropske finančne pomoči mora Ciper zbrati 5,8 milijard evrov s pomočjo davka na bančne vloge. Osnutek zakonodaje, o katerem je glasoval parlament, je predvideval 6,75-odstotno davčno stopnjo za vsote med 20.000 in 100.000 evrov ter 9,9-odstotno stopnjo za vloge nad to vrednostjo.

Pred ciprskim parlamentom v Nikoziji se je danes zbralo več tisoč protestnikov, ki so nasprotovali uvedbi davka na bančne vloge v ciprskih bankah. »Roke stran z našega denarja«, je po poročanju agencije Reuters pisalo na enem od transparentov.

Ciprski finančni minister menda ponudil odstop

Ciprski finančni minister Mihalis Saris naj bi po informacijah več ciprskih medijev odstopil, piše Slovenska tiskovna agencija Nekateri mediji poročajo, da je svoj odstop ponudil predsedniku Nikosu Anastasiadesu, ki pa ga ni sprejel, spet drugi trdijo, da Anastasiades s Sarisom ni zadovoljen in ga hoče odstaviti. Tuje tiskovne agencije Reuters, AP in AFP o tem ne poročajo.

Saris je trenutno sicer na poti v Rusijo, kjer se bo skušal dogovoriti za nove pogoje ruskega posojila Cipru. Pogovori naj bi potekali o 2,5 milijarde evrov vrednem posojilu, ki ga je Moskva Nikoziji dala leta 2011. Saris bo skušal doseči znižanje obrestne mere, ki je zdaj pri 4,5 odstotka, ter podaljšanje ročnosti posojila do leta 2020 namesto do leta 2016, kot je predvideno zdaj, še piše STA.