Plan B: Ciper za solidarnostni sklad

Politične stranke so se zedinile o ustanovitvi solidarnostnega investicijskega sklada.

Objavljeno
21. marec 2013 08.54
Posodobljeno
21. marec 2013 09.00
CYRPUS-EU-ECONOMY-FINANCE
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Moskva - V Nikoziji se je končal ključni sestanek, na katerem so vodje ciprskih političnih strank s predsednikom države Nikosom Anastasiadesom iskali alternativne rešitve za rešitev Cipra pred bankrotom. Dogovorili so se o načrtu B, v katerem ni spornega davka na bančne vloge.

Načrt B predvideva vzpostavitev posebnega investicijskega sklada, piše Slovenska tiskovna agencija. »Po podanem predlogu predsednika Anastasiadesa je bil dosežen konsenz in sprejeta soglasna odločitev o vzpostavitvi investicijskega solidarnostnega sklada,« je v izjavi za javnost pojasnil tiskovni predstavnik vlade Hristos Stilianides.

Sicer o sami vzpostavitvi sklada, tudi o njegovem financiranju, zaenkrat še ni nobenih informacij, piše STA. Stilianides je poudaril, da se s tem vprašanjem ukvarja odvetniška ekipa.

So pa že pred tem v javnost pricurljale informacije, da naj bi sklad med drugim oblikovali s sredstvi iz pokojninske blagajne ter vplivne Pravoslavne cerkve na Cipru. Z zlatimi rezervami naj bi prispevala tudi ciprska centralna banka, jamstva za sklad pa bi lahko poskušali zagotoviti tudi z energetskimi viri, ki naj bi se skrivali pred obalami otoške države. Sklad naj bi nato z nujnimi izdajami obveznic zbral sredstva za reševalni paket.

Namestnik vodje vladne stranke Disy Averof Neofitu je po zaključku srečanja poudaril, da je »zadržano optimističen«, da bo kmalu prišlo do rešitve. Za danes je sicer znova sklicana seja ciprskega parlamenta, pri čemer pa ni jasno, ali bodo poslanci znova odločali o reševalnem paketu.

Rusija pogojuje pomoč Cipru z nadaljnjim ravnanjem EU

Pomoč Rusije Cipru, ki mu grozi državni bankrot, bo odvisna od nadaljnjega ravnanja Evropske unije. Ciper je Rusiji ponudil različno državno premoženje, je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev. Dodal je, da bo morala EU najprej predstaviti svoje načrte za rešitev ciprske krize, nato pa bo Moskva predstavila svoje predloge.

»Pripravljeni smo se poglobiti v različne variante,« je po povzemanju Slovenske tiskovne agencije ruski premier odgovoril na vprašanje, ali Rusijo zanima vojaška baza na otoku. Posredno je potrdil tudi, da se pogovarjajo o morebitnih licencah za izkoriščanje plina pred ciprsko obalo. Hkrati se je Medvedjev pritožil, da so trenutno na Cipru blokirani tudi računi ruskih vladnih agencij. Ob tem je napovedal, da bo Rusija glede tega zavzela odločno držo.

»Veliko število naših javnih struktur deluje prek Cipra. Zdaj je njihov denar blokiran in to zaradi neznanega razloga, saj je izvor njihovega denarja očiten. Ta denar je povsod prikazan. To zadeva vladne strukture. Zaradi tega bomo v povezavi s Ciprom in njegovo finančno krizo zavzeli odločno stališče,« je po povzemanju STA še dejal Medvedjev.

Prvič je ruski premier napovedal, da bi Rusija glede na razmere v EU lahko razmislila o deležu evra v svojih ogromnih deviznih rezervah, v katerih je evro doslej predstavljal 40 odstotkov. Računati pa je moč tudi na vrsto tožb zaradi zamrznitve bančnih poslov na Cipru, navaja STA.

V Moskvi so se v sredo začeli pogovori ciprskega finančnega ministra Mihalisa Sarisa z rusko vlado, ki pa zaenkrat niso obrodili sadov. Nadaljevali naj bi se danes. Danes se tam mudi tudi predsednik evropske komisije José Manuel Barroso z delegacijo.