Čiščenje bazilike se je sprevrglo v pretep med duhovniki

Pretep je izbruhnil med duhovniki armenske apostolske cerkve in grške pravoslavne vere.

Objavljeno
28. december 2011 20.07
Posodobljeno
28. december 2011 20.21
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Betlehem - Vsakoletno čiščenje bazilike Gospodovega rojstva v Betlehemu se je sprevrglo v nasilje. Zgradbo, ki je bila zgrajena na mestu, kjer se je domnevno rodil Jezus Kristus, si namreč po poročanju AFP delijo tri veje krščanske vere - rimokatoliška, armenska in grška. Po poročanju Francoske tiskovne agencije duhovniki vseh treh vej religije ljubosumno čuvajo svoje območje v cerkvi, zaradi česar nemalokrat izbruhnejo prepiri.

Današnji pretep se je vnel na meji med teritorijem duhovnikov armenske apostolske in grške pravoslavne cerkve. »Šlo je za trivialni problem ..., zgodi se vsako leto,« je povedal tamkajšnji policist Kaled al Tamimi. Približno 100 duhovnikov se je začelo pretepati z metlami in čistili, potem ko je eden od duhovnikov drugega obtožil, da je pometal preko svoje meje. Pretep so posneli turisti, ki so bili v času incidenta v cerkvi.

Fizično obračunavanje med duhovniki različnih vej krščanske vere v baziliki Gospodovega rojstva še zdaleč ni bilo prvo. Do trenja ponavadi pride vsak večji praznik. Zaradi deljenega skrbništva nad baziliko prav tako trpi sama zgradba. Duhovniki se namreč nikakor ne morejo dogovoriti, kdo bo plačal stroške obnove 1700 let stare zgradbe. Pri zamenjavi strehe je morala posredovati palestinska oblast, ki ji je uspelo doseči dogovor med tremi stranmi.

S podobnimi težavami se soočajo tudi v baziliki Svetega groba.