Članica Pussy Riot znova gladovno stavka

Nadežda Tolokonikova se je za stavko odločila potem, ko so jo kljub drugačnim obljubam znova premestili v delovno kolonijo.

Objavljeno
18. oktober 2013 15.09
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Moskva − Ena od članic ruske dekliške punkovske zasedbe Pussy Riot Nadežda Tolokonikova, ki zaradi nenavadne oblike protesta proti politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina v moskovski katedrali februarja 2012 še vedno služi dveletno kazen v delovni koloniji, je znova začela gladovno stavkati.

Kot je po pisanju agencije Ria Novosti pojasnil njen mož Pjotr Verzilov, se je za gladovno stavko odločila potem, ko so jo kljub drugačnim obljubam zaporniških oblasti iz bolnišnice, kjer so jo zdravili po devetdnevni gladovni stavki zaradi nevzdržnih pogojev v zaporu, znova premestili v delovno kolonijo, namesto da bi jo bodisti pustili v bolnišnici bodisi premestili v drugo delovno kolonijo.

Toloknikova je sicer pred časom objavila pismo, v katerem je podrobno opisala brutalne pogoje v zaporniški koloniji številka 14 v regiji Mordovia, jugovzhodno od Moskve. Med drugim zapisala, da zapornice delajo 17 ur na dan, šest ali celo sedem dni na teden, kar je označila za suženjsko delo. Poleg tega jim primanjkuje izhodov na stranišče in sanitarij, podvržene so rednim pretepanjem, grozijo pa jim tudi s smrtjo. Zaporniške oblasti so njene obtožbe zavrnile, preiskovalci pa jih še preverjajo.

Aljohina iz solidarnosti umaknila prošnjo za pogojno kazen

Solidarnost z zaprto članico skupine Pussy Riot je že izrazila druga članica skupine Marija Aljohina, ki je med današnjo obravnavo na prizivnem zaslišanju na sodišču v kraju Nižnji Novogorod, kjer poteka postopek za njeno predčasno izpustitev, dejala, da zaradi ravnanja s Toloknikovo umika svojo prošnjo. Aljohina je sicer zaradi slabih pogojev v svojem zaporu junija tudi sama uprizorila 11-dnevno gladovno stavko.

Tako Tolokonikova kot Aljohina sta za zapahi že vse od aretacije marca lani, ko so ju skupaj s še eno članico skupine Jekaterino Samucevič priprli zaradi nenavadne oblike protesta proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika. Članice skupine Pussy Riot so sicer v zadnjih letih izvedle več provokativnih performansov, s katerimi so opozarjale na položaj žensk v Rusiji in protestirale proti represivni Putinovi politiki, večjo pozornost tako domače kot svetovne javnosti pa so si pridobile z nastopom, ki so ga februarja lani izvedle v moskovski katedrali. Med spornim nastopom je namreč trojica deklet zapela nekaj verzov pesmi, ki je obsodila odkrito podporo ruske pravoslavne cerkve Putinu v kampanji pred predsedniškimi volitvami.

Trojico so zaradi tega podviga marca lani aretirali, pozneje pa jim je sodišče pripor večkrat podaljšalo. Aktivistke so se ob začetku sojenja sicer izrekle za nedolžne, hkrati pa so izrazile obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.

Sojenje se je začelo konec julija lani, sodišče v Moskvi pa je dekleta sredi avgusta spoznalo za krive obtožb o huliganstvu in jim izreklo kazen dve leti prisilnega dela. Trojica se je na razsodbo pritožila. Moskovsko prizivno sodišče je nato 10. oktobra lani potrdilo kazen dveh let prisilnega dela za Marijo Aljohino in Nadeždo Tolokonikovo, tretji članici zasedbe Pussy Riot Jekaterini Samucevič pa je kazen spremenilo v pogojno in odredilo, da jo izpustijo na prostost. Obsojeni članici skupine Pussy Riot so nato konec oktobra prepeljali v delovni taborišči, izpustili pa ju bodo predvidoma marca prihodnje leto.