Članice Pussy Riot trdijo, da jih v zaporu mučijo

Članice ruske pank zasedbe so se pritožile, ker v zaporu niso mogle spati, prav tako pa niso dobile hrane.

Objavljeno
31. julij 2012 16.41
Russia Punks vs Putin
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Članice ruske pank skupine Pussy Riot so se danes pritožile zaradi mučenja v preiskovalnem zaporu. Po njihovih besedah v zaporu namreč niso mogle spati, prav tako pa niso dobile hrane, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ob današnjem začetku obravnave − sodni proces se je sicer začel včeraj − je 24-letna članica skupine Marija Aljohina prosila za preložitev obravnave, saj so jih v ponedeljek pozno zvečer pripeljali nazaj v preiskovalni zapor. »Nismo dobile za jesti in nismo spale. To je mučenje. Trenutno ne morem sodelovati v obravnavi,« je dejala Aljohina. Enako prošnjo sta podali tudi ostali članici skupine, nakar je sodnica Marina Sirova sojenje za nekaj časa prekinila.

Obravnava je po pisanju STA včeraj sicer trajala več kot devet ur, kar je pri obtoženkah in njihovi obrambi sprožilo ogorčenje. Po besedah njihovih odvetnikov so dekleta »izpostavljena mučenju«, saj so morala biti na sodišču skoraj 12 ur brez obroka.

Kot smo na Delu že poročali, so se članice Pussy Riot na sodišču znašle, ker so pred nekaj meseci v cerkvi Jezusa Odrešenika v Moskvi odpele nekaj verzov pesmi, ki je obsodila odkrito podporo Ruske pravoslavne cerkve Putinu v kampanji za predsedniške volitve. Zaradi tega so jih obtožili huliganstva, grozi pa jih tudi do sedem let zapora. Glasbenice so se na včerajšnji obravnavi izrekle za nedolžne, hkrati pa so izrazile obžalovanje, če o s svojim dejanjem prizadele vernike.