Clintonova z Ashtonovo na Kosovu, nato sama še v Zagreb

Clintonova se bo sešla s hrvaškim premierom in zunanjo ministrico, nato pa še s predsednikom Ivom Josipovićem.

Objavljeno
31. oktober 2012 10.19
BOSNIA-BALKANS-US-EU-BOSNIA-DIPLOMACY
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki sta se včeraj mudili na obisku v Sarajevu in Beogradu, se bosta danes znova sestali na pogovorih v Prištini. Clintonova bo nato po pisanju Slovenske tiskovne agencije odpotovala na prvi uradni obisk v Zagreb.

Potem ko sta v torek v Beogradu pozvali k nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem EU, bosta Ashtonova in Clintonova to predvidoma danes storili tudi na Kosovu. Visoki diplomatki imata v Prištini na programu srečanje s kosovsko predsednico Atifeto Jahjago, premierom Hashimom Thaqijem in voditelji političnih strank.

Clintonova danes na obisk Hrvaške

Ameriška državna sekretarka bo iz Prištine v okviru večdnevne turneje po Severni Afriki in Zahodnem Balkanu odpotovala še na prvi uradni obisk na Hrvaško, piše STA. Kot so napovedali gostitelji, se bo Clintonova popoldne sešla s premierom Zoran Milanovićem in zunanjo ministrico Vesno Pusić, nato pa še s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem. Po pogovorih so predvidene izjave za javnost.

Med obiskom, ki je bil sprva napovedan za petek, se bo Clintonova po napovedih State Departmenta s hrvaškimi gostitelji pogovarjala predvsem o vlogi Hrvaške v Natu, njenem bodočem članstvu v EU ter gospodarskih razmerah na Hrvaškem.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu menijo, da bo ameriško državno sekretarko zanimalo predvsem nadaljnje sodelovanje Hrvaške v operaciji Isaf v Afganistanu, prav tako pa naj bi izrazila pričakovanje Washingtona, da bo Hrvaška kot prihodnja članice EU drugim državam v regiji pomagala pri izvajanju potrebnih reform za vključevanje v evroatlantske povezave.

Clintonova naj bi zahtevala tudi umik birokratskih ovir za ameriške vlagatelje na Hrvaškem. Iz Zagreba bo vodja ameriške diplomacije predvidoma v četrtek zjutraj odpotovala še v Albanijo, zaključuje STA.