»Črn dan egiptovske sodne veje oblasti«

Egiptovsko sodišče se je zaradi pritiskov odločilo za stavko.

Objavljeno
02. december 2012 13.19
Posodobljeno
02. december 2012 13.27
APTOPIX Mideast Egypt
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Kairo - Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je včeraj za 15. december razpisal referendum o osnutku nove egiptovske ustave, potem ko mu je parlament dokument uradno posredoval. Ob tem je pozval državljane, naj ga podrobno proučijo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Nova ustava bo predvidoma začela veljati v prihodnjem letu. Nadomestila bo staro ustavo, ki se od strmoglavljenja predsednika Hosnija Mubaraka v začetku leta 2011 ni več izvajala.

Opozicija nasprotuje hitenju

Opozicija predloga nove ustave ne podpira, nasprotuje pa predvsem naglici sprejemanja najvišjega dokumenta države. Nasprotuje tudi nekaterim določilom glede pravic in svoboščin.

Sprejetje osnutka nove ustave in tudi hitenje pri njeni uveljavitvi naj bi zdaj vzel tudi veter iz jader množičnim protestom, ki jih je prejšnji teden sprožila odločitev Mursija, ki si je občutno razširil pooblastila in si podelil imuniteto do sprejema nove ustave. V najhujši krizi v Egiptu po njegovi izvolitvi junija lani je sicer življenje izgubilo že več ljudi.

Sodišče stavka

Sicer bi moralo egiptovsko ustavno sodišče danes sprejeti odločitev o legalnosti ustavodajnega odbora, ki je pripravil osnutek ustave, vendar je odločitev »zaradi administrativnih razlogov preložil«. Le nekaj ur zatem se je sodišče zaradi pritiskov odločilo še za stavko za nedoločen čas, pri čemer je poudarilo, da to predstavlja »črn dan« sodne veje oblasti.

Podobno kot v soboto, ko je Mursiju na ulicah egiptovske prestolnice podporo izrazila množica ljudi, se je sicer danes pred ustavnim sodiščem v Kairu zbrala množica več sto Mursijevih islamističnih podpornikov, ki so preživeli noč pred poslopjem in blokirali glavno cesto, ki vodi do sodišča, še piše STA.