Črna gora: Korupcija je še vedno problem številka ena

Po navedbah BBC je Črna gora reševala banko, ki je pod nadzorom Đukanovićeve družine in ki je plačala tudi koncert Madonne.

tor, 29.05.2012, 21:00

Beograd − Sodeč po poročilu o projektu o organiziranem kriminalu in korupciji (OCCRP), ki ga je razkril BBC, se postavlja vprašanje ali je Črna gora že zrela za vstop v Evropsko unijo. Kljub zaskrbljenosti Bruslja zaradi obtožb o politični in finančni korupciji, je Črna gora po Hrvaški še najbližje cilju, da se priključi EU.

Nekdanjega petkratnega črnogorskega premiera Mila Đukanovića, ki je še vedno predsednik vladajoče stranke v državi, so italijanski pravosodni organi preiskovali zaradi domnevne povezanosti s tihotapljenjem cigaret. Javni tožilci za boj proti mafiji so šele leta 2009 umaknili obtožbe proti Đukanoviću, čeprav so bili v igri posli težki več kot milijardo dolarjev.

Dvom v očeta črnogorskega naroda se je znova porajal na podlagi zadnjih dokumentov, ki jih je pridobil BBC. Gre za revizijo računovodske hiše Price Waterhouse iz leta 2010, ki je sprožila številna vprašanja o vodenju Prve banke, ki je pod nadzorom Đukanovićeve družine. Prva banka je beležila najhitrejšo rast v državi, med gospodarsko krizo pa je zapadla v velike izgube. Črnogorska vlada je banko kreditirala s 44 milijoni evrov posojila, Đukanović pa je izjavil, da družinske zveze ne smejo biti razlog, da banki ne bi pomagali.

Revizija je še pokazala, da gre pri večini denarja, ki je deponiran v banki, za javna sredstva, medtem ko je kar dve tretjini posojil namenila Đukanoviću in njegovim tesnim sodelavcem. Raziskovalka OCCRP Miranda Patručić je za BBC dejala, da so Đukanović in njegovi sodelavci obravnavali banko kot bankomat. Kot je še pripomnila: »Čudovit vir denarja!«.

Pogodba za revizijo Prve banke je bila sklenjena z revizijsko hišo Price Waterhouse že leta 2009, njeno revizijsko poročilo pa še ni bilo nikoli objavljeno. Po navedbah BBC je preiskava OCCRP tudi pokazala, da so v poslih sodelovala podjetja, ki so povezana s Stankom Subotićem, ki so ga prav tako preiskovali italijanski javni tožilci za boj proti mafiji, ter z razvpitim črnogorskim poslovnežem Darkom Šarićem, ki je obtožen za tihotapljenje mamil in je še vedno na begu.

Kot še navaja BBC, je iz dokumentov tudi razvidno, da je Prva banka, ki jo je nadziral Đukanović, plačala pristojbine v višini 7,5 milijona evrov za koncert pop zvezde Madonne, ki je bil leta 2008 v Budvi. Na drugi strani banka ni imela dovolj sredstev, da bi lahko poravnala obveznosti do svojih vlagateljev. Čeprav je BBC skušal pridobiti od Đukanovića odgovore na obtožbe, ki letijo na njegov in na račun Prve banke, v svojih prizadevanjih ni bil uspešen.

Ker je Đukanovića leta 2010 zamenjal na čelu črnogorske vlade Igor Lukšić, se je BBC obrnil tudi nanj z vprašanjem, kako komentira očitke, da je Črna gora mafijska država. Novega premiera obtožuje tudi črnogorska opozicija, da si ne prizadeva priti do dna korupciji iz Đukanovićevega obdobja, Lukšić pa je za BBC dejal, da so obtožbe o mafijski državi neosnovane. Kot je še poudaril, je Črna gora ena redkih držav, ki ji je uspelo napredovati, kar dokazujejo vsi mednarodno priznani pokazatelji. Po njegovem Đukanović v svojih dvajsetih letih vladavine ni ravnal sporno, temveč je prijatelj zahoda, ki je usmeril Črno goro k EU in Natu.

Evropska komisija je pretekli teden sicer dala Črni gori zeleno luč za pristopna pogajanja z EU, vendar je hkrati opozorila, da je korupcija v Črni gori še vedno zelo zaskrbljujoč problem.

Prijavi sovražni govor