Croatia Airlines - Stavka se nadaljuje

Težave zaradi stavke bo občutilo približno 900 od 5500 potnikov, ki imajo letalske vozovnice za današnje polete.

Objavljeno
15. maj 2013 08.33
BRITAIN-AEROSPACE-SECTOR-FARNBOROUGH-SHOW-FILES
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Zagreb - Stavka v Croatia Airlines se nadaljuje tudi danes, saj uprava hrvaške letalske družbe ter sindikata pilotskega in kabinskega osebja na torkovih pogajanjih niso dosegli dogovora o novi kolektivni pogodbi.

Težave zaradi stavke bo občutilo približno 900 od 5500 potnikov, ki imajo letalske vozovnice za današnje polete, navaja Slovenska tiskovna agencija. Croatia Airlines je odpovedala 22 poletov, za 26 poletov pa bodo najeli letala ali jim bodo pomagali z letali partnerskih družb. Pri prevozu potnikov bo sodelovala tudi Adria Airways.

Sindikata pilotskega in kabinskega osebja ne želita sprejeti predloga uprave, da bi jim znižali plače za 20 odstotkov, temveč zahtevajo enake pravice, kot so bile v prejšnji kolektivni pogodbi, ki je potekla marca letos. Pogajanja naj bi nadaljevali danes dopoldne.

Sicer so v torek kolektivno pogodbo podpisali v Samostojnem hrvaškem sindikatu zaposlenih v letalstvu, v katerem je večinoma letališko osebje. Tako so kolektivno pogodbo sprejeli štirje izmed šestih sindikatov v Croatia Airlinesu, kar je približno dve tretjini vseh zaposlenih. Piloti in stevardese so napovedali, da bodo stavkali do izpolnitve zahtev.