Čudež na reki Hudson

Ameriško letalo Airways Airbus je le nekaj minut po vzletu z letališča LaGuardia trčilo v dve jati ptic. Nekdanji pilot vojaškega letala F4 je zato zasilno pristal v reki in s tem rešil življenje 155 potnikom in članom posadke. Fotogalerija in video!

Objavljeno
16. januar 2009 08.13
Ma.J.
Ma.J.
New York - Ameriško letalo Airways Airbus A320 je včeraj zvečer le nekaj minut po vzletu z letališča LaGuardia moralo zasilno pristati v reki Hudson. Oba motorja so namreč onesposobile jate ptic, pilot Chesley Sullenberger pa se je nato odločil za tvegano potezo in pristal sredi Manhattna. Ker je vseh 155 potnikov in članov posadke nesrečo preživelo, so ga že označili za junaka.

Večjih poškodb potniki med nesrečo niso utrpeli - ena izmed potnic si je zlomila obe nogi, reševalci pa so zaradi manjših poškodb in nekaj primerov podhladitve, saj je temperatura zraka v času nesreče znašala minus sedem stopinj, temperatura vode v reki Hudson pa dve stopinji, morali oskrbeti še 78 potnikov.

Letalo je bilo namenjeno v Severno Karolino, z letališča LaGuardia pa je vzletelo z zamudo 18 minut. 57-letni pilot Chesley"Sully" Sullenberger je le nekaj minut po vzletu v kontrolni stolp sporočil, da so treščili v dve jati ptic, in zaprosil za ponovni pristanek, toda letališče LaGuardia je bilo že predaleč za vrnitev, prav tako majhno letališče Teterboro v New Jerseyu. Nekdanji pilot vojaškega letala F4, s 40-letnimi izkušnjami v letalstvu, ki od leta 1980 dela kot preiskovalec letalskih nesreč in pilot pri podjetju Airways, je zato potnikom sporočil: "Primite se, padamo!" in zasilno pristal v reki. Le nekaj minut zatem so na kraj nesreče prišli trajekti, za njimi pa še reševalni čolni, na katere so se iz ledeno mrzle vode, kril in strehe letala rešili potniki.

V zračnem prostoru okoli Manhattna je veliko raznih poslovnih in turističnih helikopterjev ter manjših letal, na reki Hudson pa je veliko ladij različnih velikosti, zato je v resnici pravi čudež, da žrtev ni bilo. Priče poročajo, da se je letalo povsem mirno spustilo na reko, potniki pa so medijem povedali, da je bilo vse skupaj sprva sicer videti grozljivo, na koncu pa podobno lažji prometni nesreči.

Newyorški guverner David Paterson je srečen razplet zasilnega pristanka letala označil za "čudež na reki Hudson". Newyorški župan Michael Bloomberg pa je 58-letnega pilota pohvalil za "mojstrsko pristajanje na reki". "Dolgo sem se pogovarjal s pilotom," je dejal župan. "Dvakrat se je sprehodil po letalu, da bi se prepričal, ali so res vsi odšli z njega." Župan je pohvalil tudi hiter odziv reševalcev.

Pilot, ki je izvedel enega najbolj dramatičnih zasilnih pristankov v zgodovini, je z besedami: "Draga, zgodila se je nesreča," novico popolnoma mirno sporočil ženi. Lori Sullenberger je dejala, da je bila pretresena. "Slišala sem, da je Sully rekel potnikom 'Zelo redko se zgodi, da ima pilot v svoji karieri nesrečo.' Sprva sem mislila, da je šlo za kaj manjšega, potem pa mi je razložil okoliščine in začela sem se tresti po celem telesu."