Čutili smo potres, epicenter v severni Italiji

Glavnemu potresnemu sunku z magnitudo 5,8 je sledilo več manjših potresov. Po zadnjih podatkih je umrlo vsaj 15 ljudi.

tor, 29.05.2012, 09:07; spremenjen: 16:25

V potresu z magnitudo 6 po Richterjevi lestvici, ki je sever Italije stresel 20. maja, je umrlo sedem ljudi, več tisoč prebivalcev pa je moralo zaradi varnostnih razlogov zapustiti svoje domove - okoli 7000 jih je še vedno nastanjenih v evakuacijskih centrih. Potres je poleg tega porušil in poškodoval tudi številne zgodovinske stavbe.

Potres je območje stresel dobra tri leta po uničujočem potresu z magnitudo 6,3, ki je marca 2009 opustošil zgodovinsko mesto L'Aquila. Tedaj je umrlo okoli 300 ljudi, več tisoč pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Rim, Ljubljana − Po prvih podatkih je bil epicenter potresa z močjo 5,8 po Richterjevi lestvici 51 kilometrov severovzhodno od Parme v regiji Emilija-Romanja, potresne sunke pa so čutili prebivalci celotne severne in osrednje Italije. Pozneje je območje streslo še več popotresnih sunkov, med njimi najmočnejši z magnitudo 5,6.

Po informacijah italijanske policije je v današnjem potresu življenje izgubilo najmanj 15 ljudi, več jih še vedno pogrešajo. Trije ljudje so umrli v mestu San Felice del Panaro. Dva človeka sta umrla v bližnjem mestu Mirandola, kjer se je zrušila ena od tovarn, eden v kraju Finale in eden v mestu Concordia. Osma žrtev je bil duhovnik iz mesta Rovereto di Novi, a po besedah policijskega predstavnika Salvatoreja Iannizzottija ni jasno, ali je umrl zaradi šoka ali posledic potresa.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters se je na območju porušilo več stavb, ki jih je močno načel že potres z magnitudo 6, ki je območje stresel pred devetimi dnevi.

Drugi močnejši potres v zadnjih desetih dneh je prestrašil mnoge. Lokalne oblasti so v Milanu, Bologni in Pisi iz varnostnih razlogov evakuirale šole in ostale javne zgradbe. Na severu države je bil moten tudi železniški promet, saj so zaradi varnostnih razlogov začasno ustavili vlake.

Italijanski premier Mario Monti je vsem svojcem žrtev današnjega potresa izrekel sožalje in svoje rojake pozval, naj ohranijo upanje. »Novi potres je prizadel regijo Emilia Romagna, za seboj pa pustil svoje žrtve - ranjene ljudi in poškodovane zgradbe,« je povedal in dodal, da je prepričan v to, da se bodo prebili skozi težke čase.

Zaradi potresa evakuirali Filozofsko fakulteto v Ljubljani in srednjo šolo Jesenice

Današnji potres so čutili tudi prebivalci na celotnem območju Slovenije, so sporočili iz slovenskega urada za seizmologijo in geologijo. Zaradi potresa so danes ob 9. uri evakuirali Filozofsko fakulteto. Po poročanju rtvslo.si so se zaposleni na fakulteti in študenti na varno umaknili v bližnji park, nato pa so se skoraj uro pozneje vrnili k predavanjem. Objekte Filozofske fakultete je začasno zapustilo približno 3000 ljudi. Po poročanju spletne strani 24ur.com so zaradi potresa na varno umaknili tudi 700 učencev srednje šole Jesenice. Pouk je bil prekinjen za dobro šolsko uro.

Po preliminarnih podatkih Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je bilo žarišče potresa 300 kilometrov jugozahodno od Ljubljane, intenziteta potresa na ozemlju Slovenije pa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Potresne sunke so čutili tudi prebivalci Hrvaške v Zagrebu, Reki in Pulju.

Povezane novice

Ko se strese Zemlja
27. maj ob 21:00
Spomin imamo le za močnejše potrese, pa še na te (in nevarnosti, ki jih prinašajo) razmeroma hitro pozabimo.
Prijavi sovražni govor