Dačić dopušča možnost pogovorov o članstvu Kosova v ZN

Srbski premier sicer pravi, da mora biti tudi Priština pripravljena nekaj ponuditi v zameno. 

Objavljeno
15. januar 2013 16.45
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Beograd − Srbski premier Ivica Dačić je danes izjavil, da bi se Srbija lahko pogovarjala tudi o članstvu Kosova v Združenih narodih.» O vsem se lahko dogovorimo,« je zagotovil, a dodal, da mora biti tudi Priština pripravljena nekaj ponuditi v zameno, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po besedah Dačića Srbija išče »vseobsegajoč dogovor«, da pa bi to dosegli, mora vsaka stran nekaj dati, je pojasnil v izjavi za medije. Ob tem je dodal, da trenutno Priština misli, da mora dajati le Srbija.» Kompromis mora zadovoljiti obe strani,« je še povedal.

Srbski premier je poudaril, da Priština na Srbijo pritiska prek Evropske unije, medtem ko Beograd Kosova ne spusti v Združene narode. »Tako bi lahko nadaljevali še 30 let, a to ni v interesu nikogar,« je zatrdil in dodal, da prav to poudarja na vsakem bruseljskem srečanju srbske in kosovske strani z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton. Naslednje takšno srečanje je po pisanju STA predvideno za četrtek.

Nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić, ki je od septembra 2012 na čelu Generalne skupščine ZN, je sicer še julija lani morebitno prošnjo Kosova za članstvo v ZN v času, ko bo sam predsedoval GS, označil za nesmiselno provokacijo, ki je ne bo dovolil. Kot je takrat dejal, bi se lahko to zgodilo »samo preko njegovega trupla«, zaključuje STA.