Dačić in Thaçi danes o lokalnih volitvah na Kosovu

Na sestanku so dosegli napredek o lokalnih volitvah na Kosovu.

Objavljeno
24. julij 2013 11.20
afp*KOSOVO-EU-TALKS
Ma. Ja., Ti. K., Delo.si, STA
Ma. Ja., Ti. K., Delo.si, STA
Bruselj − V Bruslju se je danes po štirih urah končal sestanek visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton s premieroma Srbije in Kosova, Ivico Dačićem in Hashimom Thacijem. Thaci je po koncu srečanja izjavil, da so dosegli napredek glede lokalnih volitev na Kosovu, katerih cilj je, da se volitev udeleži kar največje število kosovskih Srbov.

Tudi Dačić je poudaril pomen pogovorov o lokalnih volitvah. »Na tem področju smo dosegli pomemben napredek in smo definirali, kaj je pomembno za Srbe v Kosovu,« je dejal srbski premier. Med drugim je bilo potrjeno, da se lahko kosovski Srbi na volitvah identificirajo z istimi dokumenti, kot jih posedujejo sedaj, je dejal.

Dogovorili so se tudi, da je potrebno oblikovati mehanizem za glasovanje notranje razseljenih in vseh, ki so rojeni na Kosovu. »Ko govorim o teh, mislim na tiste, ki živijo v osrednji Srbiji. Ti bodo imeli pravico do glasovanja,« je pripomnil Dačić.

Po njegovih besedah so se prav tako dogovorili o imenovanju predstavnika srbske liste v osrednji volilni komisiji in drugih volilnih telesih Kosova.

»Še enkrat pa je bila potrjena vloga Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi pri organizaciji, izvedbi in nadzoru volitev ter preverjanju rezultatov,« je še povedal srbski premier.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je srečanje potekalo v duhu dobre volje, glede telekomunikacij in energetike pa končnega dogovora še niso dosegli. Po Thacijevih besedah naj bi v prihodnjih dneh razjasnili še nekatere stvari. Dačić pa je pripomnil, da sta si obe strani še najbolj nasprotujoči glede področja pravosodja, se pravi o vzpostavitvi sodišč in tožilstva v srbskih občinah na Kosovu.

Ena od tem pogovorov je bila še popolna operacijska sposobnost regionalnega policijskega poveljnika na severu Kosova, dogovor o tem pa naj bi sledil v prihodnjih dneh.

Teme današnjega srečanja v Bruslju so bili nadaljnji koraki v smeri uresničevanja bruseljskega sporazuma o normalizaciji odnosov med državama.

Ashtonova je po srečanju v sporočilu za javnost zapisala, da sta premiera obeh držav soglašala, da je treba storiti vse, da se bodo lokalne volitve na Kosovu končale z dobrim rezultatom. Po njenih besedah sta se Thaci in Dačić pogovarjala o pripravah na lokalne volitve na Kosovu, ki bodo 3. novembra. Hkrati je napovedala, da se bo delo na uresničevanju bruseljskega sporazuma nadaljevalo v prihodnjih tednih.

Dačić je še povedal, da bo naslednji krog pogovorov z Thacijem in Ashtonovo potekal 27. avgusta, a da bodo v prihodnjih dneh potekali pogovori na ravni delovnih skupin.