Dačić: Zakaj bi bili v vladi, če jo lahko vodimo

Srbski mediji ugibajo, da bi lahko v Srbiji po skoraj mesecu in pol koalicijskih pogovorov sedaj končno dobili vlado.

Objavljeno
27. junij 2012 17.31
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Beograd - V novi srbski vladi naj bi bili Srbska narodna stranka (SNS), Socialistična stranka Srbije (SPS) in Združene regije Srbije (URS), pridružila pa naj bi se ji še kakšna manjša stranka, kot je upokojenska PUPS, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V novi srbski vladi tako naj ne bi bilo Demokratske stranke (DS) bivšega predsednika Borisa Tadića.

Kot povzema STA, naj bi bil že tudi dosežen dogovor o številu in razdelitvi ministrstev. Premier naj bi bil vodja SPS Ivica Dačić. Vlada naj bi imela 12 resorjev in 13 članov. V parlamentu ima podporo najmanj 131 poslancev.

Dačić naj bi poleg premierskega položaja prevzel tudi vodenje notranjega ministrstva, v. d. vodje SNS Aleksandar Vučić naj bi prevzel mesto podpredsednika vlade ter ministra za evropske zadeve, drugi podpredsednik vlade pa bi bil vodja PUPS Jovan Krkobabić.

Vodja URS Mlađan Dinkić naj bi prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo, regionalni razvoj in delo, podpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković pa naj bi bila na čelu ministrstva za finance.

Ministrstvo za zdravje, socialno varstvo in družino naj bi vodila podpredsednica socialistov Slavica Đukić Dejanović, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić pa naj bi prevzel vodenje ministrstva za kmetijstvo, vodno gospodarstvo in gozdarstvo.

Vodja srbske diplomacije naj bi postala podpredsednica URS Suzana Grubješić, član SNS Borislav Pelević pa novi minister za obrambo. Podpredsednika SPS Milutin Mrkonjić in Žarko Obradović naj bi ostala na čelu ministrstva za infrastrukturo oz. ministrstva za izobraževanje.

Dogajanje je danes komentiral tudi sam Dačić. Kot je dejal pred novinarji, za zdaj ni sprejel nobene ponudbe za oblikovanje vlade, odločitev pa je v rokah njegove stranke oz. koalicije okoli SPS, ki jo oblikujeta še PUPS in Enotna Srbija (JS).

Odločitev bo po njegovih besedah sprejeta zelo kmalu, SPS pa se pri tem ne odloča med SNS, ki ji je v ponedeljek ponudila mandat za oblikovanje vlade, ali DS, s katero se je SPS doslej pogovarjala o prihodnji vladi, temveč med »njimi in nami«. »Zakaj bi bili v vladi od nekoga, če lahko vodimo vlado, to je glavno vprašanje,« je dejal. Kar pa še ne pomeni, da je SPS sprejela ponudbo SNS, je dodal.