Dan zmage na Hrvaškem: slovesno v Kninu, »slovesno« tudi v Čavoglavah

Glavni govorec je bil upokojeni general Krstičević, eden od podpisnikov spornega pisma o negovanju vrednot domovinske vojne.

Objavljeno
05. avgust 2013 19.20
Oluja Knin 050813 Knin, 05.08.2013 - Obiljezena 18. obljetnica VRO Oluja na kninskoj tvrdjavi
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Knin – »Tokrat je res drugače in res je velik napredek, da je zbranim, tukaj, v Kninu, spregovoril predstavnik braniteljev v hrvaški domovinski vojni,« je osrednja ocena 18. slovesnosti ob obletnici vojaške operacije Nevihta, dnevu zmage in dnevu državljanske hvaležnosti.

Tradicionalna folklora, značilna za slovesnosti te vrste, še posebno za Knin, ki je pred osemnajstimi leti dočakal vstop četrte in sedme gardijske brigade hrvaške vojske, tokrat ni bila le formalnost. Zbrane je namreč nagovoril upokojeni general Damir Krstičević. Za marsikoga je bilo to precejšnje presenečenje, saj gre za generala, ki je pred trinajstimi leti, skupaj z enajstimi kolegi (takrat še aktivnimi generali) in na čelu z zdaj že legendarnim Antejem Gotovino, podpisal razglas, v katerem so oblasti odčitali politično lekcijo o negovanju vrednot domovinske vojne. Pismo je bilo odgovor na odločitev oblasti za tesnejše sodelovanje s haaškim sodiščem in na njene obljube o izročitvah hrvaških obtožencev. Nekateri so prepričani, da je bila zaradi te odločitve Hrvaška takrat na robu državnega udara, vendar so se razmere pozneje umirile, tedanji predsednik Stjepan Mesić pa je »upornike« takoj upokojil.

Pobudo, da zbrane nagovori upokojeni general Krstičević, ob koncu vojne poveljnik že omenjene 4. gardijske brigade, ki je vstopila v Knin, je po besedah hrvaškega obrambnega ministra Anteja Kotromanovića podprl tudi predsednik vlade Zoran Milanović. Navsezadnje je bila prav današnja slovesnost prva po lanski osvobodilni sodbi generaloma Gotovini in Markaću, s čimer je, tako menijo na Hrvaškem, Nevihta dobila mednarodno priznanje kot osvobodilna akcija.

V Kninu poslej le še ob »okroglih« obletnicah?

Ob slovesnosti, ki je pod vročim kninskim soncem trajala ves dan, poleg govorov o pomembnosti vojaške operacije in protokolarnih dejavnostih pa so se vrstila tudi športna srečanja in maše, je bil predstavljen predlog, po katerem bi se odslej osrednje »nevihtne« slovesnosti vrstile v Kninu le še ob okroglih obletnicah; vmes pa bi jih prirejali tudi v drugih hrvaških krajih, kjer je potekala vojaška operacija, s katero se je končala vojna v naši južni sosedi. Zamisel je kot »zanimivo« podprl tudi minister Kotromanović.

Ena od stalnic, ki spremljajo praznovanje ob oblenticah Nevihte, so tudi še zdaleč ne jasni odnosi med Hrvati in pripadniki srbske manjšine. Predsednika Srbskega narodnega sveta (SNS) Milorada Pupovca, ki bi ga pravzaprav vsi najraje videli na slovesnosti, v Knin ni bilo. So pa zato v SNS v sporočilu za javnost zapisali, da »se je treba spomniti vseh, ki so padli v akciji Nevihta, vendar je treba vedeti tudi, da zločini, ki so jih zagrešili hrvaški državljani zoper tiste srbske narodnosti, še vedno ostajajo nekaznovani.«

Sočasna proslava

V nekaj deset kilometrov od Knina oddaljeni vasi Čavoglave, rojstnem kraju pevca in simbola radikalnega hrvaškega nacionalizma Marka Perkovića Thompsona, pa je bila danes tradicionalno organizirana tudi proslava dneva zmage in državljanske hvaležnosti. Tudi letos je dogajanje v Čavoglavah, tako kot v zadnjih nekaj letih, potekalo pod budnim očesom policije, ki je nadzirala prireditev in preprečevala širjenje mednacionalnega sovraštva in spodbujanja nacionalizma. V vasi se je zbralo več deset tisoč ljudi, predvsem iz Dalmatinskega zaledja in BiH, ki so prireditev začeli z mašo, končali pa jo bodo s koncertom, razumljivo, Thompsona in njegovih prijateljev, ter z ognjemetom.