Danes predvidoma zaslišanje strojevodje španskega vlaka

Sodišče bo odločilo, ali bodo Francisca Joséja Garzóna Amo uradno obtožili povzročitve smrti iz malomarnosti.

Objavljeno
28. julij 2013 11.29
SPAIN-RAIL-TRANSPORT-ACCIDENT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Madrid − Preiskovalni sodnik bo danes predvidoma zaslišal Francisca Joséja Garzóna Amo, strojevodjo vlaka, ki je v sredo zvečer iztiril v bližini romarskega mesta Santiago de Compostela na severozahodu Španije, pri čemer je umrlo 78 ljudi, 178 pa je bilo ranjenih. Nekaj pred osmo uro zvečer se po pisanju časnika El Mundo namreč izteče 72 ur, ki jih španska zakonodaja določa kot najdaljše obdobje, kolikor je lahko osumljenec v priporu ne da bi ga privedli pred sodnika.

Kot je včeraj sporočil španski notranji minister Jorge Fernández Díaz, strojevodji grozi obtožnica zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti. Garzón Amo v petek v bolnišnici sicer ni hotel odgovarjati na vprašanja policije, zato so primer predali sodišču. To bo sedaj odločilo, ali ga bodo tudi uradno obtožili.

Številni španski mediji so krivdo za nesrečo že pripisali 52-letnemu strojevodji, predstavniki vlade in stroke pa so bili pri tem bolj previdni. Kot opozarjajo, bi lahko zatajili tudi nadzorni sistemi in sistemi za regulacijo hitrosti na vlaku. Tudi pri španskem železniškem podjetju Renfe so stopili v bran svojemu uslužbencu, ki je po njihovih besedah izkušeni voznik, ki ni bil še nikoli vpleten v nesrečo.

Garzón je sicer po poročanju časnika El Mundo v klicu na pomoč takoj po nesreči priznal, da je v ovinku, kjer omejitev 80 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo 190 kilometrov na uro. »Peljal sem s hitrostjo 190! Upam, da ni nihče umrl, ker mi bo to ležalo na vesti,« je dejal. Pozneje je tavajoč med razbitinami menda ponavljal: »Iztiril sem. Kaj naj zdaj? Kaj naj zdaj?«, na koncu pa dejal, da želi umreti.

Jutri spominska slovesnost

V galicijski prestolnici Santiago de Compostela se medtem pripravljajo na ponedeljkovo spominsko slovesnost za žrtvami nesreče. Po zadnjih podatkih je v nesreči umrlo 78 ljudi, 178 pa je bilo ranjenih. Med mrtvimi je sicer najmanj osem tujcev, in sicer državljan ZDA, Alžirije, Mehike, Brazilije, Venezuele, Italije, Dominikanske republike in Francije.

V bolnišnici je že vedno 71 ljudi, med njimi 28 odraslih in trije otroci, ki so še vedno v kritičnem stanju.