Danska bo na mejah z Nemčijo in Švedsko znova uvedla nadzor

S tem korakom želi danska vlada preprečiti čezmejni kriminal.

Objavljeno
11. maj 2011 20.01
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
København - Danski finančni minister Claus Hjort Frederiksen je sporočil, da so z opozicijsko Stranke danskega ljudstva (DPP) sklenili dogovor. Na mejah z Nemčijo in Švedsko bodo v naslednjih treh tednih znova uvedli nadzor, kljub temu da je Danska članica schengenskega območja. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, mora Danska zato upoštevati določila Evropske unije. Minister je zatrdil, da to ne bi smelo predstavljati večje težave. »Vse bo potekalo v skladu s schengenskimi pravili,« je izjavil Frideriksen.

Vlada je menda pod pritiskom opozicije popustila zato, ker se je čezmejni kriminal v zadnjih letih močno povečal. »S tem bomo to težavo omejili. Na meji z Nemčijo bomo zgradili nove objekte, opremljene z najnovejšo opremo za identifikacijo registrskih tablic,« je pojasnil finančni minister. Dodal je še, da bodo vzpostavili redni nadzor tudi na meji s Švedsko.

Ideja o vnovični vzpostavitvi meja znotraj Evropske unije, ki jo podpirata tudi Italija in Francija, je zrasla na zelniku opozicijske DPP, na čelu katere sedi Pia Kjaersgaard. Skrajno desno politično usmerjena stranka je svojo zahtevo utemeljila na podlagi boja proti nezakonitemu priseljevanju in organiziranem kriminalu.