Danska kraljica skozi špalir

Danska kraljica Margareta II. je praznovala 40-letnico vladavine.

Objavljeno
14. januar 2012 19.23
Jana Zupančič, Nedelo
Jana Zupančič, Nedelo
København - Več deset tisoč z državnimi zastavicami mahajočih Dancev se je kljub temperaturam blizu ledišča danes gnetlo na mestnih ulicah, da bi pozdravilo priljubljeno kraljico Margareto II., ki je praznovala 40-letnico svojega kraljevanja.

Slovesnost se je začela na kraljičinem domu, na gradu Amalienborg, kjer je kraljica skupaj z možem, kraljem Henrikom, po končanem banketnem kosilu pomahala tisočim, na mestnem trgu zbranim Dancem, kar je privedlo do množičnega vzklikanja in petja v čast kraljici. Nato se je kraljica skozi špalir popeljala v kočiji iz leta 1840 (na fotografiji) in se udeležila slovesnega sprejema v mestni palači, kjer so jo med drugim pozdravili švedski kralj Carl XVI.

Gustaf in kraljica Silvia, norveški kralj Harald in kraljica Sonja, grški monarhi in islandski predsednik Olafur Ragnar Grimsson. Enainsedemdesetletna monarhinja je kraljevsko žezlo prevzela 14. januarja 1972, potem ko je preminil njen oče kralj Frederik IX. Margareta II. in njena družina so pri Dancih zelo dobro zapisani, saj se v zadnjih 40 letih niso zapletli v omembe vreden škandal, poleg tega je kraljica ob svojih dolžnostih še precej ustvarjalna; slika, veze in celo šiva kostume za televizijske in gledališke igre. Zdaj se ugiba, ali bo kraljica kmalu svoje dolžnosti predala svojemu 42-letnemu sinu, princu Frederiku, a njene besede na novinarski konferenci: »Moje poslanstvo je nekaj, kar mi je zelo pisano na kožo,« tega ravno ne potrjujejo.