Depardieu: Putinu je všeč moje huligansko bistvo

Depardieujeva trenutna naloga je izboljšati podobo aktualne politike Kremlja na Zahodu.

Objavljeno
14. januar 2013 19.42
MONTENEGRO-FRANCE-DEPARDIEU
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Kontroverzni francoski igralec Gérard Depardieu še kar razburja javnost. V intervjuju za državno televizijsko postajo Rossija-24 je razkril podrobnosti večerje z ruskim predsednikom, ki je pred tednom dni potekala v črnomorskem letovišču Soči. »Putin je priznal, da mu je všeč moje huligansko bistvo,« je razkril glavni junak filmskih uspešnic Zelena karta, Cyrano de Bergerac ter Asteriks in Obeliks.

Korpulentni francoski zabavljač je poudaril, da ga v Rusijo ni zvabila 13-odstotna enotna davčna stopnja na dohodek, prav tako pa se menda ne izmika obtožnici zaradi nesreče s skuterjem, ko so mu v krvi namerili več kot trikrat večjo vsebnost alkohola od dovoljene. Kljub dvomljivemu slovesu ali prav zaradi njega je v Rusiji že dolgo zelo priljubljena figura. Poleg filmskih vlog – v zadnji je odigral še bolj razvpitega Rasputina – je tudi priljubljen obraz oglaševalskih kampanj. Njegova trenutna naloga je izboljšati podobo aktualne politike Kremlja na Zahodu, kjer je obveljalo, da je Putinova vrnitev prinesla krčenje demokratičnih svoboščin.

»Putin pooseblja kompleksen in fascinanten ruski nacionalni karakter. Zelo mi je všeč, saj je učinkovit politični aktivist, ki razpolaga s politično modrostjo,« je izrekel priznanje prvemu ruskemu politiku, ki mu je osebno izročil ruski potni list. Putinove nasprotnike je kritiziral zaradi pomanjkanja političnega programa. »V opoziciji sodelujejo zelo pametni ljudje, kakršen je, denimo, Gari Kasparov. Kar deluje v šahu, je za politiko popolnoma neuporabno,« je izpostavil šahovskega velemojstra, ki v Rusiji že šest let napoveduje revolucijo.

Iz mošeje ne bi prišle žive

Glede zaprtih članic feministične punk zasedbe Pussy Riot je ponovil Putinovo stališče: »Predstavljajte si, da bi omenjene dame vstopile v mošejo – iz nje ne bi prišle žive.« Že v naslednjem stavku je odkritosrčno priznal, »da ga zaradi takšnih in podobnih izjav v Franciji smatrajo za idiota«. Nič drugače ni v Rusiji, kjer njegove opazke niso ostale neopažene. »Ugledni politični analitik Depardieu!« je bila na twitterju sarkastična odvetnica opozicije Violeta Volkova. »Vse kaže, da ga zanima ruska politika. Veseli bi bili, če bi ga videli na našem naslednjem srečanju. Je več kot dobrodošel,« ga je voditelj Leve fronte Sergej Udalcov povabil na naslednji opozicijski shod.

Že pred tem so ga v svoje vrste povabili v Komunistični partiji Ruske federacije, in to nadvse resno. »Ima ruski potni list in poslal sem mu uradno vabilo za članstvo,« se je pohvalil vodja moskovskega urada Velerij Raškin. V svojih vrstah ga želijo, ker je v svojem pismu razkril, da je bil njegov oče komunist, ki je med vojno poslušal sloviti Radio Moskva, »zato je vse to tudi njegova kultura«. Blizu sta mu tudi veličastna ruska kultura in duša, »zaradi katere so se številni ruski emigranti vrnili v domovino, saj so v tujini pogrešali duhovno toplino«.

Zbiralec potnih listov

Sam bo v Rusiji verjetno pogrešal predvsem toploto in po poročanju toskanskega dnevnika Il Tirreno se je že začel pogajati o nakupu vile s 56 hektari zemlje v toskanski pokrajini Siena. Skupaj z nasadi oljk, bazenom, majhnim jezerom in lastno cerkvico v pritličju naj bi bila vredna 15 milijonov evrov.

Pred kratkim se je Depardieu mudil v Črni gori, kjer ga želijo videti v vlogi ambasadorja kulture, dogovarjal pa se je tudi o morebitni turistični naložbi. Po srečanju s črnogorskim premierom Milom Djukanovićem ni izključil možnosti pridobitve čnogorskega potnega lista. »Nisem zbiralec potnih listov,« je zatrdil ponosni lastnik ruskega in francoskega potnega lista.