Deveta misija iskanja malezijskega letala

Po dveh tretjinah preiskanega območja še niso našli sledi za malezijskim letalom, ki je izginilo 8. marca.

Objavljeno
21. april 2014 11.09
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Perth - Po dveh tretjinah opravljenega podvodnega iskanja še vedno ni nobene sledi za pogrešanim malezijskim letalom, so danes v Perthu sporočili avstralski reševalci, ki vodijo iskalno akcijo v Indijskem oceanu, poroča STA. Robotska podmornica, ki po morskem dnu s sonarjem išče morebitne ostanke letala, se bo danes podala že na deveto misijo, so povedali.

V iskanju pogrešanega letala, ki je izginilo 8. marca na poti iz Kuala Lumpurja v Peking in na katerem je bilo 239 ljudi, še vedno sodeluje deset vojaških letal in 11 ladij. Doslej niso našli nobenih fizičnih ostankov letala, razen nekaj signalov, ki naj bi prišli s črnih skrinjic letala, ki pa so sedaj že utihnili, ker so se baterije na oddajnikih že iztrošile.

Ostanke zdaj iščejo s posebno, torpedu podobno robotsko podmornico Bluefin 21, ki s sonarjem preiskuje morsko dno Indijskega oceana, kjer so zabeležili omenjene signale s črnih skrinjic. Osredotočili so se na območje v krogu desetih kilometrov od signala, ki so ga zabeležili 8. aprila, so po poročanju francoske tiskovne agencije povedali v avstralskem koordinacijskem centru JACC, ki vodi iskalno akcijo.

Doslej so preiskali že dve tretjini območja, ki so ga vzeli pod drobnogled, a niso odkrili še ničesar, kar bi lahko nakazovalo na letalo. Se bo pa podmornica Bluefin 21 danes podala že na deveto pot pod vodo. Deluje sicer do globine 4500 metrov, nekajkrat pa jo je po navedbah avstralskih operaterjev tudi presegla, a osem dosedanjih »misij« je bilo neuspešnih, so še povedali v JACC.

Območje iskanja sicer leži okoli 1700 kilometrov severozahodno od Pertha v Indijskem oceanu. Zakaj je letalo, ki bi sicer moralo leteti v popolnoma nasprotni smeri, zavilo proti jugu in končalo v Indijskem oceanu, še vedno ni znano.