Dialog med Beogradom in Prištino na čakanju

Vse oči so uprte v srbske volitve. Ključno je vprašanje, ali bo Srbija razpisala lokalne volitve tudi na severu Kosova.

Objavljeno
08. marec 2012 14.58
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Beograd - Na mednarodnem srečanju o izobraževanju na Zahodnem Balkanu v Danilovgradu so prvič sedli za isto mizo predstavniki Srbije in Kosova, ki je sodelovalo pod svojim imenom z dodano zvezdico. V središču pozornosti je ta hip vprašanje, ali bo Srbija razpisala lokalne volitve na severu Kosova ali ne, ker je dialog med Beogradom in Prištino na čakanju do razpleta srbskih parlamentarnih volitev.

Srbski predsednik Boris Tadić je izjavil, da bo srbska vlada razpisala lokalne volitve tudi na Kosovu, če bodo to dovoljevale varnostne razmere, ker je dolžna spoštovati lastno ustavo, volitve pa so skladne z resolucijo Varnostnega sveta OZN 1244. Kamen spotike tako še vedno ostajajo srbske vzporedne strukture oblasti na Kosovu, katerih ukinitev je najbolj odločno zahtevala nemška kanclerka Angela Merkel. Čeprav je Tadić sprva odločno zavrnil Merklovo, je iz njegove zadnje izjave mogoče sklepati, da si ne želi zapreti maneverskega prostora.

Srbske lokalne volitve na Kosovu so za Prištino ilegalne in protiustavne ter v nasprotju z mednarodnimi resolucijami. Kosovska oblast še trdi, da bi izvedba volitev ogrozila ozemeljsko celovitost in suverenost Kosova, ki je neodvisna država zgrajena na državljanskem principu. Priština ima tudi glede tega vprašanja največjega zaveznika v ZDA. Ameriški veleposlanik Christopher Dell je izjavil, da bo poizkus srbskih volitev na Kosovu prinesel največ škode Srbiji. Veleposlanica ZDA v Beogradu Mary Warlick je bila še bolj nazorna z izjavo, da je za ZDA vprašanje statusa Kosova zaključeno, pri čemer je še dejala, da je posebni odposlanec generalnega sekretarja OZN leta 2008 opozoril, da so srbske lokalne volitve, njihovi rezultati in oblikovanje srbskih občinskih institucij nelegitimni.

Na razplet srbskih parlamentarnih volitev čakajo tudi Srbi na severu Kosova, ki vztrajajo na barikadah in ovirajo nemoteno izvajanja mandata mednarodne misije Eulex. Kosovski Srbi so tako ustavili tri vozila Eulexa, ki so bila na poti proti policijski postaji v Zubinem Potoku, ker so sumili, kot so pojasnili, da bodo pomagali pri vzpostavljanju kosovskih institucij na severu Kosova. Med njimi so povzročili hudo kri tudi letaki Eulexa, ki jih je delil na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak. Z njimi jih je Eulex obvestil, da bodo za vstop ali izstop s Kosova s 1. junijem potrebovali kosovske tablice, osebno izkaznico, vozniško in prometno dovoljenje.

Predsednik skupščine občine Zvečan Dobroslav Dobrić je že izjavil, da ne bodo dovolili izdajanja dokumentov v občinskem civilnem registrskem centru v severnem delu Kosovske Mitrovice. Kot je pojasnil, potrebujejo za registracijo vozila ali za prevzem dokumentov izvod iz rojstne matične knjige, ki spreminja njihovo državljanstvo. V zahtevanem dokumentu nareč piše, da po narodnosti niso Srbi in državljani Srbije, temveč da so Kosovarji.

Javnomnenjske raziskave za zdaj kažejo, da na parlamentarnih volitvah v Srbiji ne bo zmagala protievropska opcija, kajti Srbska napredna stranka na čelu s Tomislavom Nikolićem, ki za las vodi pred Demokratsko stranko srbskega predsednika Borisa Tadića, ne zavrača vstopa Srbije v Evropsko unijo. Kljub temu pa bi se lahko v primeru njegove zmage zapletli odnosi med Beogradom in Prištino, ker je poudaril, da se ni pripravljen odreči Kosovu, če bi bil to pogoj za polnopravno članstvo Srbije v EU.