Dnevi bruseljskega grmenja za Fidesz

V EPP odločajo o izključitvi madžarskega poslanca Tamása Deutscha, ki je izjave šefa skupine Manfreda Webra primerjal z Gestapom in stalinistično tajno službo.
Fotografija: FOTO: Zoltan Fischer/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Zoltan Fischer/Reuters

Bruselj – Enemu od vodilnih evropskih poslancev madžarskega Fidesza Tamásu Deutschu grozi izključitev iz parlamentarne skupine Evropske ljudske stranke (EPP). Pod pobudo avstrijskega evropskega poslanca Othmarja Karasa za njegovo izključitev se je podpisalo 30 poslancev.

Deutsch je napadel stališča vodje skupine Manfreda Webra, ki je kritiziral madžarsko nasprotovanju pogojevanju izplačil iz bruseljskih blagajn z vladavino prava. »Weber pravi, da se ti ni treba bati, če nimaš česa skrivati. Dobro se spomnim, da sta Gestapo in ÁVO (madžarska tajna služba v času socializma) imela enak slogan,« se je glasila Deutscheva izjava.

Po oceni Karasa je »primerjava naše podpore vladavini prava z Gestapom ali stalinističnimi metodami žalitev vseh nas v skupini EPP«. Primerjanje EU z nacističnim ali komunističnim zatiranjem je nesramno in nesprejemljivo izkrivljanje zgodovinskih dejstev ter žalitev in sramotenje milijone žrtev obeh režimov, je nadaljeval.


Zamrznjeni Fidesz


Opozoril je tudi, da so vladavina prava, neodvisni sodniki in svoboda izražanja razlika med današnjo EU in najtemnejšimi evropskimi dnevi komunizma in nacizma. O tem, kaj je skladno z vladavino pravo, po Karasovem mnenju ne morejo odločati politiki ali časnikarji, temveč neodvisni sodniki.

image_alt
Slovenska bitka na bruseljskem odru


Postopek za izključitev poslanca Deutscha bodo začeli z razpravo v parlamentarni skupini EPP čez teden dni. Med 30 podpisniki ni nobenega od štirih slovenskih poslancev iz vrst EPP. Drugače kot stranka Fidesz, ki ima v strankarski družini EPP zamrznjeno članstvo, so madžarski evropski poslanci v njeni parlamentarni skupini še polnopravni člani.

Doslej sicer še ni bilo večine za izključitev Fidesza iz EPP. Predsednik družine, Poljak Donald Tusk, že nekaj časa napoveduje odločanje na prvi politični skupščini EPP, ki bo potekala s fizično navzočnostjo delegatov. Za izključitev Fidesza so najbolj zagrete stranke EPP iz Beneluksa in Skandinavije. Jeziček na tehtnici bo drža nemških sestrskih strank CDU/CSU.   



V nedeljo je odstopil vplivni dolgoletni evropski poslanec Fidesza József Szájer, ki je bil med udeleženci razvpite ilegalne zabave v petek zvečer v Bruslju. »Globoko obžalujem kršitev omejitev. To je bilo neodgovorno z moje strani,« je zapisal v izjavi za javnost. Zabava, ki se je je udeležilo več kot 20 ljudi, je bila v belgijskih medijih opisana kot gejevska orgija.  


Načrt B proti blokadi


Vladavina prava  je med aktualnimi žgočimi temami EU, saj Madžarska in Poljska, ki zavračata pogojevanje izplačil z njenim spoštovanjem, blokirata sprejetje sedemletnega proračuna EU in velikega načrta za okrevanje, ki sta skupaj vredna več kot 1800 milijard evrov.

V EU sicer že potekajo intenzivne priprave na načrt B, po katerem bi zaobšli blokado in načrt za okrevanje sprejeli brez obeh držav. »Evropska komisija dela na več scenarijih,« je povedal visoki uradnik evropske komisije. Tudi proračun za prihodnje leto bi bil le zasilen, po dvanajstinah, kar bi povzročila manjša izplačila (od 25 do 30 milijard na leto, saj se pravna podlaga za številne programe izteče konec leta.

Največji rezi bi bili na področju kohezije. Brez podlage za izplačili bi bili tudi programi, kot sta raziskovalni Obzorje ali študentski Erasmus. Iskanje rešitve je sicer v rokah nemške kanclerke Angele Merkel, ki želi najpozneje na vrhu EU prihodnje leto skovati kompromis. Ko bo sprejeta uredba o pogojevanju z vladavino pravo, bo veljala za vsa izplačila, tudi iz zasilnega proračuna.

Preberite še:

Komentarji: