Dobra polovica mladih Hrvatov bi šla v tujino

Dekleta kot vzrok navajajo boljše možnosti za kariero, fantje pa željo po večjem zaslužku.

Objavljeno
13. oktober 2012 22.48
R. N., Nedelo
R. N., Nedelo

Zagreb - Kar 57 odstotkov mladih Hrvatov razmišlja, da bi se izselili in odšli v katero od držav EU zaradi študija ali zaposlitve, je pokazala raziskava družbe Visa.

Dekleta kot vzrok navajajo boljše možnosti za kariero, fantje pa željo po večjem zaslužku. Mladi na Hrvaškem doživljajo večino držav EU kot bolj organizirane družbe, v katerih je manj korupcije, osebni uspeh pa je odvisen od lastnih sposobnosti, izobraževanja in nadarjenosti. Svojo prihodnost vidijo v Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji ali skandinavskih državah, pogosto so omenjali tudi Švico, ki ni članica EU.

Približno 40 odstotkov vprašanih bi najraje odprlo zasebno podjetje, 35 odstotkov bi jih službo iskalo pri drugih delodajalcih, med njimi pa le dva odstotka želita delati v neprofitnem sektorju. Četrtina anketirancev bi sprejela službo v javnem sektorju, ker verjamejo, da jim zagotavlja dolgoročno zaposlitev.

Svoje znanje o EU so ocenili za povprečno, dve tretjini pa jih pričakujeta, da bo polnopravno članstvo Hrvaške, to se bo predvidoma začelo 1. julija 2013, pomenilo korist za mlade ljudi. Ko gre za vstop Hrvaške v območje evra, jih ima le 22 odstotkov pozitivna pričakovanja, saj uvedbo skupne valute povezujejo z nižjim življenjskim standardom.