Doku Umarov mrtev?

Spletna stran Kavkaz.center je poročala, da je samooklicani vodja Kavkaškega emirata »postal mučenik«. Podrobnosti ni navedla.

Objavljeno
18. marec 2014 17.36
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Po poročanju britanske mreže BBC, ki se sklicuje na separatistično spletno stran severnokavkaških upornikov Kavkaz.center, je samooklicani vodja tako imenovanega Kavkaškega emirata, islamističnega gibanja, ki si prizadeva za nadzor nad pretežno muslimanskimi ruskimi republikami na Severnem Kavkazu − Čečenijo, Ingušetijo in Dagestanom −, Doku Umarov mrtev.

Spletna stran Kavkaz.center je poročala, da je Umarov »postal mučenik«, podrobnosti pa ni navedla. Ruske oblasti informacije še niso potrdile.

Informacije o smrti Umarova so se v zadnjih letih sicer razširile že nekajkrat, a so se vselej izkazale za napačne.

Kot smo v Delu že poročali, se je Umarov na položaj emirja Kavkaškega emirata, ki ga je rusko generalno državno tožilstvo označilo za teroristično organizacijo, povzpel junija 2006, ko je bil v policijski operaciji ubit njegov predhodnik Abdul Halim Sajdulajev. Ta je na čelu čečenskih separatistov nasledil Aslana Mashadova, ki je Čečenijo vodil od prvih demokratičnih in mednarodno priznanih volitev januarja 1997 in so ga ruske posebne enote ubile leta 2005. Pod Mashadovom je Umarov vodil ministrstvo za obrambo tako imenovane Republike Ičkerije, v letih 2006 in 2007 pa je bil zadnji predsednik mednarodno nepriznane čečenske republike Ičkerije. Poleg Sajdulajeva in Mashadova so bili v posebnih operacijah ruske tajne službe v zadnjih desetih letih ubiti še Šamil Basajev, zloglasni ustanovitelj samomorilskih brigad Rijadus Salihin (Vrtovi pobožnih) ter še en voditelj čečenskih upornikov, Jordanec Emir Ibn al Hatab.

Pripadniki kavkaškega emirata so prevzeli odgovornost za številne teroristične operacije, med drugim za samomorilski napad na letališču Domodedovo januarja 2011, v katerem je umrlo 37 ljudi, in dvojni samomorilski napad na moskovsko podzemno železnico marca 2013, v katerem je umrlo 40 ljudi. Umarov je domnevno tudi napad na Ingušetijo leta 2004, v katerem je bil ubit tamkajšnji notranji minister, napad na vlak v Kislovodsku, sodeloval pa da je tudi pri drami s talci v Beslanu, ki se je končala s smrtjo 330 ljudi, med njimi kar 177 otrok.

Umarov je bil pred leti uvrščen tudi na ameriški seznam mednarodnih teroristov, ki je na ukaz nekdanjega ameriškega predsednika Georgea W. Busha začel nastajati po terorističnih napadih v ZDA septembra 2001.