Dominique Strauss-Kahn na prostosti

Odvetniki domnevne žrtve 
obtožujejo tožilstvo, da se je uklonilo političnim pritiskom.

Objavljeno
23. avgust 2011 09.15
Posodobljeno
23. avgust 2011 09.39
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
New York - »Zadnja dva meseca in pol sta bila zame in za mojo družino prava mora,« je v izjavi zapisal nekdanji izvršni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn. Danes je newyorško sodišče umaknilo tožbe proti francoskemu politiku, ki ga je sobarica iz luksuznega manhattanskega hotela obtožila, da jo je spolno napadel. Umik postopka so predlagali sami tožilci, ki se pritožujejo nad pomanjkanjem kredibilnosti tožnice. Dvainšestdesetletnega Kahna, ki je pred aretacijo veljal za enega največjih favoritov za naslednjega francoskega predsednika, čaka še civilna pravda, ki jo je sprožila domnevna žrtev, 32-letna mati samohranilka in priseljenka iz Gvineje Nafissatou Diallo.

Zgodba se je začela sredi maja, ko so takrat še prvega moža IMF spektakularno aretirali, tik preden je z newyorškega letališča poletel v Pariz, in ga uklenjenega, neobritega in z odpeto srajco pripeljali pred sodnika, zaradi česar se v Franciji še vedno razburjajo. Obtožbe so bile hude, saj da je Kahn, kakor so razlagali odvetniki žrtve, sobarico najprej hotel posiliti, nato pa jo je prisilil v oralni seks. Po nekaj dnevih in nočeh v znamenitem newyorškem zaporu na otočku Rikers in potem ko je plačal približno šest milijonov dolarjev varščine, so francoskega politika spustili na varovano prostost, njegovi odvetniki pa so v javnosti razlagali, da so bili odnosi med Kahnom in sobarico sporazumni.

Da je proces proti DSK, kakor v Franciji imenujejo svojega nekdanjega finančnega ministra, na šibkih nogah, se je začelo šušljati na začetku julija. Takrat so ameriški mediji začeli objavljati pritožbe neimenovanih tožilcev, da je domnevna žrtev med pogovori velikokrat spreminjala izjave, se lagala o tem, da je bila v svoji nekdanji domovini žrtev množičnega posilstva, in se že po aretaciji DSK po telefonu pogovarjala o donosnosti tožbe. V ponedeljek so tožilci tožnico poklicali na pogovor, ki je po besedah njenega odvetnika Kennetha Thompsona trajal le približno 20 sekund. »Nafi, tožbo bomo umaknili. Nenehno si nam lagala. Ne moremo zmagati,« so bile menda besede, s katerimi so tožilci sobarici sporočili novico, da bodo sodišču predlagali prekinitev procesa. Thompson je tožilstvo obtožil, da se je uklonilo političnim pritiskom, in zahteval posebnega tožilca. Sodišče njegovi zahtevi včeraj ni ugodilo.

»Celoten postopek je zavozilo več ljudi, vključno z odvetnikom žrtve. To, da bo Dominique Strauss-Kahn preprosto odkorakal na svobodo, je grozljivo,« je izjavila izvršna direktorica newyorške podružnice Nacionalne organizacije za ženske Sonia Ossorio.

A to, da je sodišče na predlog tožilstva ovrglo obtožnico, še ne pomeni, da je DSK opran krivde, trdi komentator revije New Yorker Jeffrey Toobin. »Po pričevanju tožilcev je bilo njegovo vedenje vsaj čudaško, če že ne kriminalno. Sobarica se pojavi v njegovi sobi, kmalu potem - morda čez deset minut ali malo več - pa že pljuva spermo po hodniku. Težko si je predstavljati scenarij, v katerem ta pomembni človek ne bi bil omadeževan vsaj s sramoto, če že ne s kazensko odgovornostjo,« je zapisal Toobin. Po mnenju njegovega kolega s časnika New York Times Clyda Habermana pa celotna zgodba dokazuje zgolj to, da ameriški pravosodni »sistem, kakorkoli že je pomanjkljiv, deluje«.

Haberman trdi, da v kakšnih drugih družbah obtožb ženske iz nizkih družbenih slojev proti politično zelo vplivnemu moškemu sploh ne bi resno obravnavali. V ZDA pa so ga vrgli z letala in zvlekli v ječo. »Ko so ugotovili, da ima njena kredibilnost približno toliko substance kot milni mehurčki, se je oblast odločila, da nima druge možnosti, kakor da osumljenca izpusti,« je sklenil Haberman.