Domnevno vinjen moški v Švici ubil tri ljudi

Policija je po krajšem strelskem obračunu, med katerim je bil napadalec ranjen, moškega aretirala.

Objavljeno
03. januar 2013 07.18
Posodobljeno
03. januar 2013 07.32
SWITZERLAND-CRIME-SHOOTING
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bern − Švico je sinoči pretresla tragedija. V vasi Daillon v kantonu Valais na jugu države je domnevno vinjen moški namreč ustrelil tri ljudi, dva človeka pa ranil.

Policija je po prejetju klica v sili nemudoma pohitela na kraj dogodka in napadalca po krajšem strelskem obračunu, med katerim je bil moški tudi ranjen, aretirala. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so ga nato prepeljali v bolnišnico, kamor so po podatkih policije iz kantona Valais, ki meji na Italijo in Francijo, prepeljali tudi oba ranjenca.

Prizorišče tragedije si je že ogledal javni tožilec iz kantona, odprli pa so tudi preiskavo. Motiv za napad sicer še ni znan, policija pa tudi še ni razkrila identitete napadalca. Po navedbah spletne strani 20Minutes.ch je bil moški sicer domačin, star okoli 30 let, ki je pred napadom menda veliko pil, oborožen pa je bil z avtomatsko puško.

Množična streljanja so po navedbah britanske tiskovne agencije Reuters v Švici sicer redka, čeprav ima dostop do orožja veliko število ljudi − po nekaterih ocenah vsak tretji od osmih milijonov prebivalcev. Švicarski zakon namreč po navedbah AFP vsem polnoletnim državljanom dovoljuje posedovanje orožja pod določenimi pogoji. V rokah civilistov je po navedbah obrambnega ministrstva tako okoli dva milijona kosov orožja, poleg tega pa še najmanj 240.000 kosov neregistriranega orožja.