Donald Trump podpisal izvršilni ukaz za konec ločevanja otrok

»Meje bomo zavarovali, vendar poskrbeli, da bodo družine ostale skupaj,« je obljubil ameriški predsednik.
Fotografija: Ameriški predsednik pred podpisom izvršilnega ukaza FOTO: Leah Milllis/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik pred podpisom izvršilnega ukaza FOTO: Leah Milllis/Reuters

Washington – Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal izvršilni ukaz, da bodo družine migrantov lahko ostale skupaj na meji z Mehiko in da otroke ne bodo več ločevali od staršev.

»Gre za to, da družine ostanejo skupaj. Ni mi bil všeč pogled na ločene družine. Imeli bomo veliko veselih ljudi,« je dejal Trump na slovesnosti ob podpisu.

»Imeli bomo zelo trdne meje in družine bomo obdržali skupaj,« je dodal. Po njegovih besedah je razumljivo, da »bi imel vsakdo s srcem zelo močne občutke« glede ločevanja družin, bodo pa ZDA kljub vsemu nadaljevale politiko ničelne tolerance do nezakonitih migracij.

Trump je bil zaradi omenjene politike, ki je vodila v to, da so na ameriško-mehiški meji iz rok nezakonitih migrantov trgali celo dojenčke, tarča ostrih mednarodnih kritik.

»Ne želimo, da se otroki jemljejo stran od njihovih staršev. Našo imigracijsko zakonodajo lahko uresničujemo tudi brez razbijanja družin. Administracija pravi, da naj kongres ukrepa, in tukaj smo,« je dejal predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Paul Ryan.

Donald Trump kaže podpisan dokument. FOTO: Leah Milllis/Reuters
Donald Trump kaže podpisan dokument. FOTO: Leah Milllis/Reuters


Skladno s politiko ničelne tolerance do migrantov, ki jo zagovarja Donald Trump, so prosilce za azil zapirali v objekte, kjer ni smelo biti otrok. Te so ločevali od staršev in jih zapirali v posebne centre, namenjene samo otrokom. Otroke iz teh centrov so lahko predali sorodnikom, ki živijo v ZDA, a če ti niso imeli dovoljenj za delo in bivanje v ZDA, so jih aretirali, ko so prišli po otroke.



Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost so na ameriško-mehiški meji doslej že več kot 2000 otrok odvzeli njihovim staršem migrantom.

Komentarji: