Donosne trafike za politike Fidesza

Podeljevanje licenc za prodajo tobačnih izdelkov je preraslo v afero.

Objavljeno
15. maj 2013 22.13
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Budimpešta − Objavljeni prepisi posnetkov pogovorov med lokalnimi politiki vladajoče stranke Fidesz potrjujejo očitke, da je bil nov sistem podeljevanja licenc za prodajalne tobačnih izdelkov namenjen zaslužku političnih simpatizerjev Fidesza.

Madžarski gospodarski tednik Heti Világgazdaság je pred kratkim objavil prepise posnetkov pogovora lokalnih politikov iz kraja Szekszárd na jugu Madžarske, na katerih se ti dogovarjajo, kako naj se razdelijo licence za prodajalne tobačnih izdelkov. Posnetek potrjuje očitke neimenovanega mestnega­ svetnika, ki je za časopis Heti Világgazdaság povedal, da so med prijavljenimi kandidati iskali simpatizerje Fidesza, njihova imena pa so prikrivali pred državno agencijo za trgovino s tobakom.

Vlada premiera Viktorja Orbána je lani odločila, da bo lahko cigarete in druge tobačne izdelke prodajalo le še 5000 prodajalcev z državno licenco, bistveno manj kot dotedanjih 45.000 prodajalcev. Vlada je podelila licence z razpisom ob pojasnilu, da si želi pomagati malim družinskim podjetjem, materam samohranilkam in invalidom, hkrati pa omejiti dostop do zdravju škodljivega tobaka.

Zanikanje

Po podatkih, ki jih zdaj objavljajo do vlade kritični časopisi, so v več sto primerih dobili licenco podjetja ali osebe, povezane z vladajočimi politiki, ki niso imele izkušenj s prodajo tobačnih izdelkov. Časopis Heti Világgazdaság trdi, da so odločitve o podelitvi koncesij sprejemali lokalni politiki Fidesza. V vladajoči stranki Fidesz zavračajo očitke, češ da sovražne govorice sprožajo »lobisti multinacionalk, tobačna podjetja in levo usmerjene stranke«. Župan kraja Szekszárd István Horváth je pojasnil, da je sporni posnetek spremljal neformalno razpravo med lokalnimi politiki Fidesza, in zanikal, da bi imel dostop do seznama prijavljenih kandidatov za licenco.

Ministrica za razvoj Zsuzsanna­ Németh je zavrnila zahtevo poslanca socialistov Csabe Totha za dostop do dokumentacije postopka podeljevanja licenc. Zaradi pravnih razlogov bodo dokumente javno objavili šele, ko bodo pogodbe s kandidati podpisane, je dejala ministrica, vloge posameznih kandidatov pa bodo posredovali le ob njihovi privolitvi.

Razkritje

Razkritje vplivanja stranke ­Fidesz na podeljevanje licenc je na Madžarskem preraslo v afero, opozicijska socialistična stranka je državno agencijo za trgovino s tobakom pozvala, naj razveljavi razpisni postopek. Sistem, ki bo v državi uvedel državni monopol nad prodajo tobaka, je parlament sprejel septembra lani, veljati pa bo začel prvega julija letos.

Vsi, ki poznajo stil in taktiko delovanja stranke Fidesz, so lahko uganili, da je za sistemom licenc za tobačne prodajalne pomoč prijateljem vladajoče stranke, je po navajanju spletne strani Budapost zapisal komentator konservativnega bloga Alternatíva. Po njegovem je Fidesz tako zagotovil svojim prijateljem dolgoročne monopole, posledica pa bo neizogibno povišanje cen tobačnih izdelkov, pri čemer bodo ugodnosti podpornikom vladajoče stranke plačali kupci, je ugotovil komentator.

Kolumnist časopisa Népszabadság Iván Várkonyi je opozoril, da mora vlada razkriti, kako so podelili licence in komu, sicer ne more prepričljivo zavrniti kritik. Ni dovolj, da kritike označi za politično motivirane, je zapisal Várkonyi, saj če je bil postopek pošten in ni bilo nepotizma, kot se brani vlada, ni razloga za skrivanje podatkov.