Beograd in Priština si različno razlagata doseženi dogovor

Tadić dogovor o skupnem upravljanju mejnih prehodov ne razume kot dogovor o meji med Srbijo in Kosovom.

Objavljeno
03. december 2011 14.59
Posodobljeno
03. december 2011 15.16
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Potem ko sta Beograd in Priština vendarle potrdila, da so na zadnjem krogu pogovorov o Kosovu v Bruslju dosegli dogovor o skupnem upravljanju mejnih prehodih, si obe strani še naprej različno razlagata doseženi dogovor, poroča STA.

Vodja kosovske delegacije Edita Tahiri je tako dejala, da naj bi vse mejne prehode med Kosovom in Srbijo poslej nadzorovali tako kosovski kot srbski cariniki in policisti, vodja srbske delegacije Borislav Stefanović pa je dejal, da bodo glavno vlogo imeli Srbi, Kosovci pa bodo imel vlogo opazovalca.

Dodal je še, da se bodo tako na Kosovu vrnili srbski cariniki in policisti, njihovi kosovski kolegi pa bodo po njihovi vrnitvi ostali brez pooblastil. Kosovska vlada na mejnih prehodih tudi ne bo smela izobesiti nacionalne zastave ali oznak o državnem ozemlju.

In medtem ko albanska stran meni, da je Srbija s tokratnim dogovorom na področju upravljanja mejnih prehodov prvič priznala Kosovo kot enakopravnega državnega partnerja, srbska stran ocenjuje, da je kosovska stran storila korak nazaj, ker bodo kosovski organi na meji podrejeni srbskim organom.

Po besedah Stefanovića naj bi srbska stran od EU tudi dobila zagotovila za svobodno gibanje kosovskih Srbov v in iz Srbije s srbskimi avtomobilskimi registrskimi oznakami in dokument.

Tudi srbski predsednik Boris Tadić je ob robu mednarodne konference nemških socialdemokratov v Berlinu potrdil, da je bil dosežen dogovor o mejnih prehodih. Poudaril pa je tudi, da dogovor iz Bruslja razume izključno kot dogovor o administrativnih prehodih in nikakor kot dogovor o meji med Srbijo in Kosovom. Ponovil je, da Srbija ne bo nikoli priznala samostojnosti Kosova.