Dosje: Nobel za uničevanje kemičnega orožja

Letošnja Nobelova nagrajenka za mir je Organizacija za prepoved kemičnega orožja, ki jo je v ospredje potisnila Sirija.

Objavljeno
11. oktober 2013 20.07
Zunanja redakcija Dela
Zunanja redakcija Dela

Norveški Nobelov odbor je odločil in razglasil letošnjo Nobelovo nagrajenko za mir. Prestižna nagrada gre tokrat v roke Organizaciji za prepoved kemičnega orožja OPCW, zadolženi za uničenje svetovnega kemičnega arzenala. Med najbolj odmevnimi misijami organizacije je v zadnjem času vsekakor misija na sirskih bojiščih, kjer so svet znova opomnili na smrtonosne posledice uporabe tovrstnega orožja.

Objavljamo sveženj prispevkov o Nobelovi nagradi za mir in zadnji od dobitnic prestižnega priznanja.

 

• Nobel in nenehni pridih politike: Norveški Nobelov odbor je pri izbiri nagrajencev velikokrat udaril mimo, najbolj pri Obami in Evropski uniji.

Ne gre le za SirijoNajveč kemičnega orožja je prav v Rusiji in ZDA.

Pod žarometom: Organizacija za prepoved kemičnega orožja: Organizacija za prepoved kemičnega orožja se je zaradi Sirije v središču pozornosti znova znašla pred kratkim.

Vrni Nobelovo, ne zaslužiš si je!: Za vas smo poiskali nekaj najbolj kontroverznih prejemnikov Nobelovih nagrad za mir.

Česa morda še ne veste o Nobelovih nagradah za mir: Koliko ljudi doslej je dobilo Nobelovo nagrado za mir? Jo je kdo zavrnil? Kliknite in preberite ...

Komu ob bok se bo postavila OPCW?: Predstavljamo zadnjih nekaj dobitnikov Nobelove nagrade za mir.

Izumitelj dinamita ali oče Nobelove nagrade?: Prepričan pacifist Alfred Nobel se ni hotel v zgodovino zapisati zgolj kot izumitelj dinamita.

Kaj imajo skupnega Friderik Pregl, Boris Pahor, Lučka Kajfež Bogataj?: Za edinega pravega slovenskega nobelovca velja Friderik Pregl, soprejemnica prestižnega priznanja je tudi Lučka Kajfež Bogataj.

Nobelova nagrada za mir OPCW: Norveški odbor je Nobelovo nagrado za mir podelil Organizaciji za preprečevanje kemičnega orožja.