»Drahma bi bila za nas katastrofa!«

Voditelj evroskupine Jean-Claude Juncker v Atenah. Grški premier Samaras prepričuje Evropo.
Objavljeno
22. avgust 2012 21.56
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – »Drahma bi bila za nas katastrofa!« verjame grški premier Antonis Samaras, ki po mirnem poletju evropske državnike prepričuje, da njegova bankrotirana država za pobiranje s tal potrebuje vsaj nekaj več časa, če že ne tudi denarja.

V Atene je že danes prišel voditelj evroskupine Jean-Claude Juncker, ki je, kot je povedal, »absolutno proti« grškemu izstopu iz evroobmočja. S podobnim sporočilom bo grški premier Samaras pojutrišnjem odpotoval v Berlin in od tam v soboto v Pariz.

»Grške žrtve ne smejo biti zaman, vsi partnerji morajo vedeti: Grki si zares prizadevamo in prepričan sem, da nam bo uspelo!« je povedal v intervjuju za nemški časopis Bild.

Povsod po Evropi pa še niso čisto prepričani, da nova vlada v Atenah državo res vodi na novo pot, da napredujejo s strukturnimi reformami in privatizacijo, kot je v intervjuju povedal premier. Številni opazovalci se tudi sprašujejo, ali ni nemška kanclerka, ki bo pred srečanjem s Samarasom gostila francoskega predsednika Françoisa Hollanda, spet pred usodno odločitvijo, ali naj žrtvuje Grčijo ali svojo koalicijo.

Sicer pa je luksemburški voditelj Juncker že pred obiskom v Atenah povedal, da novih odločitev o Grčiji ni pričakovati pred oktobrom, saj bo šele takrat na voljo novo poročilo trojke evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada in evropske centralne banke.