»Drahma bi bila za nas katastrofa!«

Voditelj evroskupine Jean-Claude Juncker v Atenah. Grški premier Samaras prepričuje Evropo.

sre, 22.08.2012, 20:00

Berlin – »Drahma bi bila za nas katastrofa!« verjame grški premier Antonis Samaras, ki po mirnem poletju evropske državnike prepričuje, da njegova bankrotirana država za pobiranje s tal potrebuje vsaj nekaj več časa, če že ne tudi denarja.

V Atene je že danes prišel voditelj evroskupine Jean-Claude Juncker, ki je, kot je povedal, »absolutno proti« grškemu izstopu iz evroobmočja. S podobnim sporočilom bo grški premier Samaras pojutrišnjem odpotoval v Berlin in od tam v soboto v Pariz.

»Grške žrtve ne smejo biti zaman, vsi partnerji morajo vedeti: Grki si zares prizadevamo in prepričan sem, da nam bo uspelo!« je povedal v intervjuju za nemški časopis Bild.

Povsod po Evropi pa še niso čisto prepričani, da nova vlada v Atenah državo res vodi na novo pot, da napredujejo s strukturnimi reformami in privatizacijo, kot je v intervjuju povedal premier. Številni opazovalci se tudi sprašujejo, ali ni nemška kanclerka, ki bo pred srečanjem s Samarasom gostila francoskega predsednika Françoisa Hollanda, spet pred usodno odločitvijo, ali naj žrtvuje Grčijo ali svojo koalicijo.

Sicer pa je luksemburški voditelj Juncker že pred obiskom v Atenah povedal, da novih odločitev o Grčiji ni pričakovati pred oktobrom, saj bo šele takrat na voljo novo poročilo trojke evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada in evropske centralne banke.

Povezane novice

Natrpan jesenski koledar z Grčijo
21. avgust ob 06:00
Atene si bodo v nizu pomembnih srečanj prizadevale za ohlapnejše pogoje pri izpolnjevanju zavez.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se