Drugi dan napadov v Iraku enajst mrtvih

Predprazničen čas v Iraku mineva v znamenju nasilja in prelivanja krvi.

Objavljeno
04. julij 2012 14.54
Meyas Al Mansour, zunanja politika
Meyas Al Mansour, zunanja politika

Bagdad − Petkov dan bo za šiite prazničen, saj se bodo spomnili rojstva ene ključnih figur za to vejo islama. A predprazničen čas mineva v znamenju nasilja in prelivanja krvi.

Danes zjutraj je avtomobil-bomba eksplodiral na tržnici v mestu Zubaidija, okoli sto kilometrov jugovzhodno od iraške prestolnice Bagdada. V eksploziji je umrlo osem ljudi, 37 je ranjenih. Varnostne oblasti so takoj po eksploziji uvedle prepoved vstopa vozil v mesto, da bi preprečile morebiten drugi val napada. Žrtve eksplozije so prepeljali v bolnišnico v bližnjem mestu Azizijah, velike težave pa jim je pri tem predstavljalo dejstvo, da imajo v mestu na voljo zgolj eno reševalno vozilo. Tako so morali pri evakuaciji ponesrečencev sodelovati tudi lokalni prebivalci.

Krvavo je bilo tudi v prestolnici države. V seriji napadov morilcev, ki so uporabili pištolo z dušilcem zvoka, so bili ubiti trije ljudje. Na vzhodu mesta je bila ustreljena policistka, na zahodu policist, neznani napadalec pa je umoril še uslužbenca iraškega parlamenta.

To je že drugi krvav dan v Iraku, saj je bilo že včeraj po državi ubitih 38 ljudi, od tega jih je 26 umrlo, ko je v mestu Divanija eksplodiral tovornjak poln eksploziva. Oblasti sumijo, da za zadnjimi napadi stojijo sunitski borci Al Kaide, ki so v preteklosti že izvajali tovrstne medverske napade, uperjene proti šiitskemu delu prebivalstva.