Drugi dan napadov v Iraku enajst mrtvih

Predprazničen čas v Iraku mineva v znamenju nasilja in prelivanja krvi.

sre, 04.07.2012, 12:59

Bagdad − Petkov dan bo za šiite prazničen, saj se bodo spomnili rojstva ene ključnih figur za to vejo islama. A predprazničen čas mineva v znamenju nasilja in prelivanja krvi.

Danes zjutraj je avtomobil-bomba eksplodiral na tržnici v mestu Zubaidija, okoli sto kilometrov jugovzhodno od iraške prestolnice Bagdada. V eksploziji je umrlo osem ljudi, 37 je ranjenih. Varnostne oblasti so takoj po eksploziji uvedle prepoved vstopa vozil v mesto, da bi preprečile morebiten drugi val napada. Žrtve eksplozije so prepeljali v bolnišnico v bližnjem mestu Azizijah, velike težave pa jim je pri tem predstavljalo dejstvo, da imajo v mestu na voljo zgolj eno reševalno vozilo. Tako so morali pri evakuaciji ponesrečencev sodelovati tudi lokalni prebivalci.

Krvavo je bilo tudi v prestolnici države. V seriji napadov morilcev, ki so uporabili pištolo z dušilcem zvoka, so bili ubiti trije ljudje. Na vzhodu mesta je bila ustreljena policistka, na zahodu policist, neznani napadalec pa je umoril še uslužbenca iraškega parlamenta.

To je že drugi krvav dan v Iraku, saj je bilo že včeraj po državi ubitih 38 ljudi, od tega jih je 26 umrlo, ko je v mestu Divanija eksplodiral tovornjak poln eksploziva. Oblasti sumijo, da za zadnjimi napadi stojijo sunitski borci Al Kaide, ki so v preteklosti že izvajali tovrstne medverske napade, uperjene proti šiitskemu delu prebivalstva.

 

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se