Država zbira telefonske izpiske več milijonov Američanov

Britanski Guardian objavlja dokument, ki razkriva, da se nediskriminatorni nadzor nad državljani izvaja tudi v času Obamove administracije.

Objavljeno
06. junij 2013 14.52
USA-FISCAL/OBAMA-SHUTDOWN
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington – Posebno ameriško sodišče za nadzor nad tujimi obveščevalci (Fisa) je 25. aprila letos na zahtevo ameriškega preiskovalnega urada (FBI) odobrilo zbiranje telefonskih izpiskov več deset milijonov Američanov.

Dokument, ki ga razkriva britanski Guardian, enemu največjih ponudnikov telekomunikacijskih storitev v ZDA Verizonu nalaga, da telefonske izpiske vseh svojih naročnikov redno pošilja Nacionalni varnostni agenciji (NSA).

NSA zanimajo tako telefonski klici opravljeni znotraj ZDA kot tisti v tujino. V skladu z dokumentom je družba Verizon agenciji dolžna predati podatke o telefonskih številkah, vpletenih v klic, lokaciji, času in trajanju klica ter druge identifikacijske številke. Same vsebine pogovora dokument ne omenja.

Po poročanju Guardiana je tajni dokument prvi dokaz, da se praksa nediskriminatornega nadzora nad državljani, ki niso osumljeni ničesar, nadaljuje tudi v času administracije Baracka Obame. Po njihovih besedah bo razkritje tajnega dokumenta najverjetneje znova zanetilo dolgoletne pogovore o še dopustnih mejah vohunjenja na domačih tleh.

V času predsedovanja nekdanjega predsednika Georgea W. Busha so bila razkritja o množičnih zbiranjih podatkov telefonskih pogovorov razmeroma pogosta, z zamenjavo oblasti pa so novice o tovrstni praksi potihnile. NSA, Bela hiša in ameriško ministrstvo za pravosodje razkritja dokumenta po poročanju Guardiana niso hoteli komentirati.