Države Bricsa ustanavljajo svojo banko in sklad

Mehanizma sta oblikovana po zgledu IMF in Svetovne banke, a naj jima ne bi predstavljala konkurence.

Objavljeno
15. julij 2014 10.28
BRAZIL-RUSSIA-ROUSSEFF-PUTIN
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Fortaleza − V Braziliji se po svetovnem nogometnem prvenstvu danes začenja dvodnevni vrh vedno vplivnejših držav skupine Brics. Voditelji Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južnoafriške republike bodo po napovedih na vrhu ustanovili razvojno banko in rezervni sklad, ki bosta skrbela za dobrobit skupine, piše Slovenska tiskovna agencija. Načeli bodo tudi pereča mednarodna vprašanja.

Brazilska predsednica Dilma Rousseff bo danes kolege iz Rusije, Kitajske in Južnoafriške republike − Vladimirja Putina, Xi Jinpinga in Jacoba Zumo − ter indijskega premiera Narendro Modija gostila v obalni Fortalezi na severovzhodu države. V sredo bodo pogovori potekali v glavnem mestu Brasilia.

Šesti vrh skupine bo potekal pod geslom Vključujoča rast: Trajne rešitve, na njem pa bodo po napovedih ustanovili razvojno banko Bricsa in rezervni sklad za pomoč državam v sili (CRA), piše STA. Banka, katere ime in sedež še nista znana, bo financirala projekte v državah skupine, vanjo pa bo vsaka izmed peterice sprva vložila deset milijard dolarjev, celoten vložek pa naj bi nato narasel na sto milijard dolarjev. Rezervni sklad, ki je mišljen kot zaščitni instrument, pa naj bi države Bricsa reševal v primeru finančnih pretresov. Finančni vložek v sklad bo znašal sto milijard dolarjev, pri čemer naj bi z več kot 40 odstotki levji delež prispevala Kitajska.

Oba mehanizma sta oblikovana po zgledu Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, a naj jima po zagotovilih brazilskih diplomatov ne bi predstavljala konkurence, temveč naj bi bila mišljena kot njuno dopolnilo.

Putin se vrača

Vrh skupine Brics predstavlja tudi vrnitev ruskega predsednika na mednarodna vrhunska srečanja, potem ko so ga zaradi ukrajinske krize izključili iz skupine najrazvitejših držav G8, piše STA. Države Bricsa so z zavračanjem osamitve Rusije po mnenju profesorja mednarodnih odnosov v Sao Paulu Oliverja Stuenkela pokazale, da ne dovolijo nadaljnjega ukazovanja Zahoda, tudi pri najbolj ključnih geostrateških vprašanjih.

Ta bodo prav tako tema vrha v Braziliji, še posebej spričo dejstva, da sta Rusija in Kitajska stalni članici varnostnega sveta ZN s pravico veta. Voditelji bodo tako govorili o Bližnjem vzhodu in Iraku, izognili pa naj se ne bi niti Ukrajini. Tema bodo tudi razmere v Južni Ameriki, saj imajo voditelji držav Bricsa tako kot na lanskem vrhu v Durbanu na programu srečanje z voditelji držav in vlad iz te regije, zaključuje STA.