Dve leti od padca Hosnija Mubaraka

Ulice Kaira so znova preplavili protestniki, tokrat proti islamističnim oblastem pod Mursijevim vodstvom.

Objavljeno
11. februar 2013 18.14
Posodobljeno
11. februar 2013 18.30
EGYPT-PROTEST/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Kairo - Ulice Kaira so danes, na drugo obletnico padca režima egiptovskega samodržca Hosnija Mubaraka, znova preplavili protestniki, tokrat proti islamističnim oblastem pod vodstvom Mohameda Mursija.

Kot piše Slovenska tiskovna agencija, se je na ulicah egiptovske prestolnice zbralo več kot deset tisoč ljudi. Znova so se zbrali na osrednjem trgu Tahrir, ki je bil osrednje prizorišče protestov že pred dvema letoma v revoluciji proti Mubaraku. Zdaj protestniki zahtevajo padec Mursija in njegove Muslimanske bratovščine, ki da so si prilastili vso oblast v državi.

Demonstracije potekajo tudi proti policiji, ki da vse bolj uporablja brutalne metode, kakršne je uporabljala že pod Mubarakovim režimom, še navaja dpa. Poleg tega so protestniki zablokirali podzemno železnico in enega od glavnih mostov preko Nila. Protesti potekajo tudi v drugem največjem egiptovskem mestu Aleksandriji, vendar niso tako množični kot v Kairu.

Zaenkrat protesti potekajo relativno mirno in brez večjega nasilja, le z nekaj prerivanja. Kljub temu so egiptovske varnostne sile v polni pripravljenosti pred morebitnimi neredi, je po pisanju STA povedal visok policijski predstavnik. Okrepili so predvsem varovanje okoli predsedniške palače, pa tudi na sedežu notranjega ministrstva in v okolici trga Tahrir. Zavarovali so tudi druge pomembne objekte v mestu, je še povedal omenjeni predstavnik policije.

Danes 84-letni Mubarak je ravno na današnji dan leta 2011 po 18 dneh vseljudske vstaje odstopil in zaprosil vojsko, da vodi državo. Predsednik Egipta je bil skoraj 30 let. Zatem so ga zaradi nasilja in smrti več sto protestnikov obsodili na dosmrtni zapor, vendar sodba še ni pravnomočna. Poleg tega je vmes prišlo do novih ugotovitev, zaradi katerih bi lahko sojenje ponovili in na katerem bi mu lahko grozila celo smrtna kazen.