Džalil: Enotnost Libije bomo branili tudi s silo

Vodja libijskega Narodnega prehodnega sveta se je odzval na razglasitev polavtonomne regije na vzhodu države.

Objavljeno
07. marec 2012 11.10
Posodobljeno
07. marec 2012 11.15
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Tripoli − Vodja libijskega Narodnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil je sporočil, da bo narodno enotnost, če bo potrebno, branil tudi s silo. S tem se je odzval na včerajšnjo odločitev plemenskih voditeljev, poveljnikov milic in politikov, ki so na na z nafto bogatem vzhodu Libije, v pokrajini Cirenajka, razglasijo polavtonomno regijo.

»Libije nismo pripravljeni razdeliti,« je dejal Džalil, hkrati pa voditelje regije Cirenajka pozval k dialogu in jih posvaril pred ostanki privržencev režima polkovnika Moamerja Gadafija v njihovih vrstah. »Zavedati se morajo, da jih hočejo infiltratorji in ostanki Gadafijevega režima izkoristiti, mi pa smo jih pripravljeni od tega odvrniti tudi s silo,« je dejal.

Kot smo že poročali, je okoli tri tisoč ljudi na včerajšnji slovesnosti v mestu Bengazi, ki si je v času vstaje proti režimu polkovnika Moamerja Gadafija prislužil ime »uporniška prestolnica«, ustanovilo svet, ki bo vodil novoustanovljeno regijo, in za njegovega vodjo imenovali dolgoletnega političnega zapornika v času Gadafijevega režima Ahmeda al Zubaira. Ta je obljubil, da bo branil pravice regije in naredil konec marginalizacij, a hkrati dodal, da bo vodenje libijskih mednarodnih zadev prepustil Narodnemu prehodnemu svetu, katerega član je sicer tudi sam.