Egipt: Mursi nepričakovano upokojil Tantavija

Egiptovski predsednik je izdal odlok o upokojitvi obrambnega ministra in vodje vrhovnega vojaškega sveta.

Objavljeno
12. avgust 2012 17.47
Posodobljeno
12. avgust 2012 17.53
FILES-EGYPT-POLITICS-ARMY-DEFENCE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Novi egiptovski predsednik Mohamed Mursi nadaljuje s čistkami v vojaških in vladnih vrstah. Danes je tako izdal odlok o upokojitvi obrambnega ministra in vodje vrhovnega vojaškega sveta, ki je po odstavitvi dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka februarja lani kar 17 mesecev vladal Egiptu − feldmaršala Huseina Tantavija. Kot poročajo egiptovski mediji, ga je nadomestil Abdel Fatah al Sisi.

Novi egiptovski predsednik je poleg tega nepričakovano upokojil tudi poveljnika oboroženih sil Samija Anana, imenoval pa je novega podpredsednika, in sicer sodnika Mahmuda Mekija. Kot je povedal Mursijev tiskovni predstavnik Jaser Ali, je predsednik tudi ukinil ustavne amandmaje, ki najvišjim generalom podeljujejo široka pooblastila. Njegove odločitve so v veljavo stopile nemudoma.

Mursijeve odločitve predstavljajo nadaljnje zaostrovanje odnosov med vojsko, v kateri mnogi vidijo ostanek Mubarakovega režima, in Muslimanskimi brati, zmagovalci parlamentarnih in predsedniških volitev. Kot piše britanska mreža BBC, sicer še ni znano, ali ima egiptovski predsednik za te poteze dovolj moči. Preden je zaprisegel, je tedaj vladajoči vrhovni svet oboroženih sil namreč predsedniku odvzel številna pooblastila, med njimi mnoga, ki so se navezovala na vojsko.

Egiptovski predsednik je po nedavnem smrtonosnem napadu na nadzorno točko na Sinaju, pri čemer je bilo ubitih 16 egiptovskih vojakov, že pred dnevi nekoliko prevetril vojaške in obveščevalne vrste. Tako je na primer izdal odlok o upokojitvi vodje obveščevalcev Murada Muvafija in imenoval njegovega namestnika, hkrati pa je takrat še obrambnemu ministru Tantaviju naročil, naj najde novega vodjo vojaške policije.

Kot smo na Delu že poročali, pa zamenjave v vojaških in obveščevalnih vrstah niso bile edina posledica napada domnevnih islamskih skrajnežev. Egiptovska vojska je namreč začela izpolnjevati tudi obljubo o maščevanju za smrt vojakov in napadla več tarč na Sinaju.