Egipt: nekdanji premier in Mubarakova sinova oproščeni korupcije

Ahmed Šafik je bil obtožen korupcije zaradi prodaje državnega zemljišča Mubarakovima sinovoma.

Objavljeno
19. december 2013 13.19
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Kairo − Sodišče v Kairu je danes obtožb o korupciji oprostilo zadnjega premiera egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka Ahmeda Šafika in Mubarakova sinova Alaja in Gamala, piše Slovenska tiskovna agencija. Šafik je bil v tem primeru obtožen korupcije zaradi prodaje državnega zemljišča Mubarakovima sinovoma leta 1995 po nižji ceni od tržne.

Šafiku, ki je bil med drugim predsedniški kandidat leta 2012, sodijo v odsotnosti, saj je po porazu na predsedniških volitvah junija 2012 odšel v Združene arabske emirate. Korupcije je obtožen še v enem primeru, Mubarakova sinova, ki sta tako kot oče v zaporu, pa v več primerih, piše STA.

Šafikov odvetnik je povedal, da bodo v zadnjem primeru proti Šafiku razsodili še danes. Če ga bodo oprostili, se bo lahko vrnil v Egipt, ali bo to dejansko storil pa po pisanju STA še ni znano.

Sedanja vojaška vlada, ki je julija letos strmoglavila prvega demokratično izvoljenega predsednika Mohameda Mursija, do jeseni 2014 načrtuje izvedbo parlamentarnih in predsedniških volitev. Medtem se širijo domneve, da bo kandidiral tudi poveljnik vojske Abdel Fatah al Sisi in verjetno zmagal.