Egipt: popolno slavje islamistov

Egiptovske parlamentarne volitve: bodo prve demokratične volitve okrepile nedemokratične sile?

Objavljeno
01. december 2011 17.34
Posodobljeno
01. december 2011 18.00
Boštjan Videmšek, posebni poročevalec
Boštjan Videmšek, posebni poročevalec

Kairo - Prvi uradni rezultati parlamentarnih volitev kažejo na suvereno zmago islamističnega bloka. Stranka svobode in pravičnosti - podaljšek Muslimanska bratovščine - je v prvem krogu osvojila več kot 40 odstotkov glasov. Drugo mesto je presenetljivo osvojila salafistična stranka Al Nur. Liberalni Egiptovski blok je pogorel. Egipt bo še naprej hodil po robu.

Že v torek zvečer je bilo jasno, da so islamistične stranke veliki zmagovalec prvih »svobodnih in poštenih« volitev v egiptovski zgodovini. A prvi uradni rezultati, ki so jih razglasili nocoj, so presenetili tudi tiste, ki so vnaprej napovedovali zmago Muslimanske bratovščine in njenih »satelitov«. Tako prepričljive zmage - popolnega triumfa - islamistov ni pričakoval nihče. Bolj kot dobrih štirideset odstotkov glasov, ki jih je dobila Stranka svobode in pravičnosti (FJP) preseneča skoraj dvajset odstotkov glasov salafistične stranke Al Nur, ki jo financira Saudska Arabija, njen volilni uspeh pa je tesno povezan z verskimi televizijskimi programi, ki »ideološko« obvladujejo egiptovsko podeželje in donacijami lokalnim mošejam, kjer se je oblikovalo volilno telo salafistov.

V boju za drugo mesto je najprej dobro kazalo koaliciji štirinajstih liberalnih strank zbranih v Egiptovskem bloku, toda - predvsem zaradi glasov iz sicer tradicionalno liberalne Aleksandrije - stranka Al Nur je bila vendarle močnejša, kar bo, kot vse kaže, religioznim strankam omogočilo večino v novem egiptovskem parlamentu. Težko je namreč pričakovati, da bo drugi krog parlamentarnih volitev, ki bo potekal 13. in 14. decembra bistveno vplival na rezultate volitev, ki se bodo dejansko zaključile šele marca prihodnje leto. »Al Nur - presenečenje trenutka« je pisalo na današnji naslovnici vplivnega časnika Al-Shorouq, ki je oznanil, da »Muslimanska bratovščina igra na bobne zmage«.

Po mnenju Hasana Nafa, profesorja političnih znanosti na kairski univerzi, je egiptovska demokracija, o kateri so se pisali epi, zdaj ujeta v lastno past. Ljudje so volili in izrazili svojo voljo, rezultate volitev pa je seveda treba spoštovati. Po profesorjevem mnenju je demokratičen parlament ogrožen. Ravno se je končala ena diktatura, meni gospod Nag, že se obeta druga. »Mubarak nočemo nadomestiti z teokratskim in avtoritarnim režimom,« je povedal profesor, ki deli skrbi s svobodomiselnimi Egipčani; tistimi, ki so izpeljali revolucijo, a bodo v »novem« Egiptu imeli zelo malo besede.