Egiptovska komisija predstavila seznam 13 predsedniških kandidatov

Kandidati se bodo potegovali za zmago na prvih predsedniških volitvah po strmoglavljenju predsednika Hosnija Mubaraka.

Objavljeno
26. april 2012 18.52
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Med kandidati sta tudi premier iz časa režima Mubaraka Ahmed Šafik in nekdanji generalni sekretar Arabske lige Amr Musa, piše Slovenska tiskovna agencija.

Do objave seznama ni bilo jasno, ali bo na volitvah lahko kandidiral tudi Šafik. Egiptovski parlament je namreč pred dvema tednoma sprejel dopolnila k zakonu o političnih pravicah, ki naj bi visokim predstavnikom nekdanjega Mubarakovega režima onemogočila kandidiranje za položaj predsednika države.

Na dopolnila k zakonu, ki jih je pred dnevi potrdil tudi vodja vrhovnega sveta egiptovskih oboroženih sil Husein Tantavi, se je Šafik pritožil z oceno, da spremembe najverjetneje niso v skladu z ustavo. O tem vprašanju bo sedaj razsojalo ustavno sodišče. Ker še ni znano, kdaj bo sprejelo odločitev, še ni jasno, ali bi Šafik ob morebitni zmagi na volitvah lahko prevzel položaj predsednika.

Če bi ustavno sodišče razsodilo, da dopolnilo ne krši ustave, bi »predsedniku, podpredsedniku, premieru (prejšnjega režima), voditelju ali visokemu predstavniku sedaj razpuščene Nacionalne demokratske stranke prepovedali uveljavljanje političnih pravic za deset let«.

Prvi krog prvih predsedniških volitev po odhodu Mubaraka bo 23. in 24. maja. V primeru, da nobeden od kandidatov ne bo prejel absolutne večine, se bosta kandidata z največ prejetimi glasovi za položaj potegovala na drugem krogu volitev, ki bo 16. in 17. junija.

Največ podpore volivcev naj bi po napovedih lahko prejeli nekdanji generalni sekretar Arabske lige Amr Musa, islamista Abdel Moneim Abul Futuh in Mohamed Mursi ter aktivist Hamdien Sabahi, dodaja STA.

Egiptovska volilna komisija je sicer pred dnevi zavrnila deset od skupaj 23 kandidatur, ki so bile prvotno vložene. Med temi je bil tudi nekdanji vodja obveščevalne službe Omar Sulejman, ki ni dobil podpore iz vseh 15 provinc, kot določa zakon. Zavrnjen je bil tudi kandidat Muslimanske bratovščine Hairat al Šater, ker je do lani prestajal zaporno kazen, zakon pa določa, da kandidatura ni možna še najmanj šest let po izpustitvi iz zapora ali pomilostitvi.