Egiptovska policija nad protestnike s solzivcem

Egiptovska policija je posredovala pri spopadu med privrženci Muslimanskih bratov in prebivalci soseske v središču Kaira.

Objavljeno
13. avgust 2013 18.21
EGYPT-POLITICS-UNREST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kairo - Egiptovska policija je danes posredovala s solzivcem, potem ko so se odstavljenemu predsedniku Mohamedu Morsiju naklonjeni protestniki spopadli s prebivalci neke soseske v središču Kaira. Medtem na dveh trgih, na katerih že več tednov vztrajajo Morsijevi privrženci, oblasti še niso posredovale.

Spopadi so izbruhnili, potem ko je skupina verskih učenjakov, povezanih z Morsijevo Muslimansko bratovščino, vstopila v prostore ministrstva za verske zadeve. Policija jih je ustavila in poslala nazaj na ulico.

Verskim učenjakom se je pridružilo nekaj Mursiju naklonjenih protestnikov, ki so razbijali izložbe trgovin. To je razjezilo okoliške prebivalce, ki so jih pričeli obmetavati s kamenjem.

Izbruhnilo je več manjših spopadov na različnih ulicah. Policija je posredovala s solzivcem.

Medtem pa Morsiju zvesti protestniki še naprej zasedajo dva trga v Kairu, kjer nameravajo vztrajati, vse dokler se Mursi, ki ga je vojska odstavila 3. julija, ne vrne na predsedniški položaj. Egiptovske oblasti so v zadnjih dneh zatrdile, da bodo zasedbe razgnale, pri čemer pa naj bi se poskusili izogniti prelivanju krvi.

Tako naj bi v prihodnjih dneh najprej zaprli dostop do trga, na katerem so si Morsijevi privrženci protestno postavili šotore. Preprečili naj bi jim tudi dostop do vode in oskrbo s hrano, nato pa naj bi jih poskušali razgnati s solzivcem in vodnimi topovi.