Egiptovska vojska po spopadih uvedla policijsko uro

V srditih spopadih v Kairu je bilo ranjenih skoraj 300 ljudi. Vojaška policija je pridržala 170 protestnikov.

pet, 04.05.2012, 12:20; spremenjen: 21:48
Predsedniške volitve so napovedane za 23. in 24. maj, morebitni drugi krog pa za 16. in 17. junij.

Kairo − V egiptovski prestolnici Kairo so danes izbruhnili srditi spopadi med vojsko in protestniki, ki zahtevajo njen umik iz oblasti. Spopadi so izbruhnili potem, ko so protestniki v vojaško policijo začeli metati kamenje, na kar je vojska odgovorila z vodnimi topovi, pozneje pa še s solzivcem in streli v zrak.

V spopadih sta po podatkih ministrstva za zdravje umrla dva človeka, ranjenih pa je skoraj 300 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vojska je poleg tega aretirala 170 ljudi, po srditih spopadih pa je vladajoči Vrhovni svet oboroženih sil v okolici obrambnega ministrstva v središču prestolnice razglasil policijsko uro. Ta bo v veljavi do sedme ure zjutraj po lokalnem času, varnostne sile pa se bodo po napovedih odločno spopadle z vsakršnim poskusom, da bi policijsko uro prekršili.

Na ulicah Kaira in Aleksandrije se je danes sicer zbralo več tisoč ljudi, podporniki in pripadniki različnih političnih in drugih skupin, ki so od vladajoče vojaške klike − ta je oblast prevzel po padcu Hosnija Mubaraka − zahtevali, da spoštuje obljubo in se julija umakne z oblasti. »Vojski želimo povedati ... dovolj je prelivanja krvi, dovolj je umetno ustvarjene krize, dovolj uničevanja ... Zahtevamo, da oblast jutri predajo prehodni vladi,« je po pisanju katarske Al Džazire dejal protestnik Akrami Darviš.

Do protestov je sicer prišlo le dva dni po krvavih spopadih pred obrambnim ministrstvom, ko so neznanci napadli protirežimske protestnike, pri čemer je umrlo najmanj devet ljudi, in le nekaj tednov pred predsedniškimi volitvami, po katerih naj bi vojska oblast predala civilni družbi. A protestniki se bojijo, da bodo volitve priredili v korist vojski naklonjenim kandidatom, nekateri pa tudi ne verjamejo, da bo vojaški svet povsem predal oblast.

Vojaški svet je včeraj sicer sporočil, da bodo volitve poštene in obljubil, da bo oblast predal v skladu z dogovorom. Vseeno je posvaril pred kakršno koli grožnjo obrambnemu ministrstvu.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se