Egiptovska vojska po spopadih uvedla policijsko uro

V srditih spopadih v Kairu je bilo ranjenih skoraj 300 ljudi. Vojaška policija je pridržala 170 protestnikov.

Objavljeno
04. maj 2012 12.06
Posodobljeno
04. maj 2012 12.20
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Kairo − V egiptovski prestolnici Kairo so danes izbruhnili srditi spopadi med vojsko in protestniki, ki zahtevajo njen umik iz oblasti. Spopadi so izbruhnili potem, ko so protestniki v vojaško policijo začeli metati kamenje, na kar je vojska odgovorila z vodnimi topovi, pozneje pa še s solzivcem in streli v zrak.

V spopadih sta po podatkih ministrstva za zdravje umrla dva človeka, ranjenih pa je skoraj 300 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vojska je poleg tega aretirala 170 ljudi, po srditih spopadih pa je vladajoči Vrhovni svet oboroženih sil v okolici obrambnega ministrstva v središču prestolnice razglasil policijsko uro. Ta bo v veljavi do sedme ure zjutraj po lokalnem času, varnostne sile pa se bodo po napovedih odločno spopadle z vsakršnim poskusom, da bi policijsko uro prekršili.

Na ulicah Kaira in Aleksandrije se je danes sicer zbralo več tisoč ljudi, podporniki in pripadniki različnih političnih in drugih skupin, ki so od vladajoče vojaške klike − ta je oblast prevzel po padcu Hosnija Mubaraka − zahtevali, da spoštuje obljubo in se julija umakne z oblasti. »Vojski želimo povedati ... dovolj je prelivanja krvi, dovolj je umetno ustvarjene krize, dovolj uničevanja ... Zahtevamo, da oblast jutri predajo prehodni vladi,« je po pisanju katarske Al Džazire dejal protestnik Akrami Darviš.

Do protestov je sicer prišlo le dva dni po krvavih spopadih pred obrambnim ministrstvom, ko so neznanci napadli protirežimske protestnike, pri čemer je umrlo najmanj devet ljudi, in le nekaj tednov pred predsedniškimi volitvami, po katerih naj bi vojska oblast predala civilni družbi. A protestniki se bojijo, da bodo volitve priredili v korist vojski naklonjenim kandidatom, nekateri pa tudi ne verjamejo, da bo vojaški svet povsem predal oblast.

Vojaški svet je včeraj sicer sporočil, da bodo volitve poštene in obljubil, da bo oblast predal v skladu z dogovorom. Vseeno je posvaril pred kakršno koli grožnjo obrambnemu ministrstvu.