Egiptovski komik pod drobnogledom oblasti

Egiptovsko tožilstvo je sprožil preiskavo proti Basemu Jusefu, osumljenemu, da je žalil predsednika Mohameda Mursija.

Objavljeno
02. januar 2013 14.40
Mideast Egypt
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kairo - Vir blizu egiptovskega sodstva je potrdil, da je egiptovski državni tožilec proti znanemu komiku Basemu Jusefu, ki se med svojo oddajo večkrat obregne ob aktualno politiko in voditelje države, sprožil preiskavo. Osumljen je namreč, da je med enim od svojih televizijskih nastopov žalil vladajoče Muslimanske brate in predsednika Mohameda Mursija.

Številni egiptovski mediji in novinarji so se v preteklih tednih pridružili protestom proti novi ustavi, saj opozarjajo, da dokument ne zagotavlja svobode medijev.

Od internetne do televizijske zvezde

Basem Jusef, nekdanji srčni kirurg, je svojo medijsko kariero začel graditi v začetku leta 2011, ko je na spletu objavil svojo prvo oddajo kot odziv na ljudsko vstajo proti dolgoletnemu predsedniku Hosniju Mubaraku. Oddaja, ki se zgleduje po ameriški The Daily Show, je pritegnila veliko pozornosti in se avgusta istega leta preselila na male zaslone.

Po poročanju BBC je enega od pravnikov, ki podpira Mursija in islamistično vlado, zmotila oddaj, v kateri je Jusef predsednika prikazal kot faraona in ga zaradi številnih pristojnosti, ki si jih je zagotovil s spornim dekretom 22. novembra, preimenoval v »Super Mursija. Omenjeni pravnik je zato voditelja oddaje prijavil tožilstvu. To sicer ni prva prijava Jusefa, preiskava pa še ne pomeni, da ga bodo tudi sodno preganjali.

Tožilstvo je konec decembra sprožilo preiskavo tudi zoper tri vidnejše predstavnike egiptovske opozicije - Mohameda El Baradeja, Amra Musa in Hamdena Sabahija. Sumijo jih, da podžigali proteste in poskušali zrušiti režim Mohameda Mursija.